Eksperter i kø for at kritisere tuneserloven

Endnu en af Danmarks førende forfatningseksperter kritiserer regeringens tuneserlov. Men hastebehandlingen af loven fortsætter.

Arkivfoto: Rune Evensen Fold sammen
Læs mere

Koret af juridiske eksperter, der kritiserer regeringens tuneserlov, vokser. I går kritiserede landets førende ekspert i forfatning, Henning Koch, regeringens hastestramning af loven om tålt ophold, og i dag er det så lektor og ekspert i forfatningsret ved Københavns Universitet, Jens Elo Rytter, der kritiserer regeringen for at bryde de internationale menneskerettigheder.

- Tuneserloven rejser nogle meget alvorlige problemer i forhold til de internationale menneskerettigheder. Det svært at se proportionerne i det indgreb, man gør i folks bevægelighed. Man rammer en gruppe som er meget forskellig, og det er svært at se, at det er et nødvendigt indgreb over for alle, siger Jens Elo Rytter.

Frustrerende politikere
Men også de vilkår, regeringen ligger op til for tålt ophold kritiseres:
- I konkrete tilfælde vil de vilkår, man stiller for tålt ophold kunne få karakter af egentlig frihedsberøvelse. Det er i strid med de europæiske menneskerettighedskonventioner. På længere sigt vil vilkårene meget nemt kunne betegnes som umenneskelig behandling.

Jens Elo Rytter medgivere, at det af og til er ”frustrerende”, at politikerne blot siger, at der ikke er noget at komme efter. Men han sporer også nye toner fra regeringens jurister i Justitsministeriet:

- Jeg synes, jeg kan se, at Justitsministeriet nu er begyndt at komme med nogle svar på nogle Folketingsspørgsmål, hvor de begynder at sige, at der er problemer i forhold til retten til at have et familieliv, siger Jens Elo Rytter.

Både integrationsminister Birthe Rønn Hornbech og statsminister Anders Fogh Rasmussen sagde i går, at behandlingen af loven vil fortsætte, og at loven ikke bryder hverken Grundloven eller Menneskerettighedskonventionerne.