Eksperter er uenige om nye restriktioner i hovedstadskommuner: »Jeg ville ikke have anbefalet det«

Nye coronarestriktioner er på vej i flere hovedstadskommuner. Eksperter er uenige om, hvorvidt restriktionerne er nødvendige.

Nye restriktioner skulle være på vej i 17 hovedstadskommuner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

En række kommuner i hovedstadsområdet kan nu se frem til yderligere restriktioner i kampen med coronaepidemien.

Berlingske erfarer, at Folketingets sundhedsordførere mandag er blevet orienteret om nye restriktioner.

En stor del af de nye restriktioner er rettet mod unge. Blandt andet med øget testindsats målrettet unge, ligesom videregående uddannelser overgår helt til virtuel aktivitet.

Uenighed om nødvendigheden

Men eksperter er dog uenige om, hvor nødvendigt det er med nye coronarestriktioner.

Bestyrelsesformand i Lungeforeningen, Torben Mogensen, mener ikke, at der er nogen særlig grund til, at der kommer nye restriktioner netop nu.

»Jeg vil have set det lidt an, smittetallene ligger stabilt, og det har de gjort de sidste par uger. Det er rigtigt, at København og flere kommuner på Vestegnen har ligget højere end gennemsnittet i resten af landet. Det er klart, at det vil nedsætte smitten i Region Hovedstaden, men jeg ville ikke have anbefalet det. Vi ligger stabilt.«

Det er den tidligere administrerende direktør for Statens Serum Institut, Nils Strandberg Pedersen, ikke enig i. Han så gerne, at man gik endnu længere med de nye restriktioner.

»Jeg ville foreslå, at man lukkede skolerne 14 dage før jul og sendte børnene hjem. Man kunne eventuelt beholde de mindste børn i skolen, men sende alle fra 10 år og opefter hjem,« siger han og tilføjer, at de andre tiltag virker fornuftige.

»Det er vigtigt at få bragt smittetallene ned inden juleferien. Det er her, man mødes på tværs af generationer. Man kan frygte, at julesamværet vil betyde en voldsom stigning i antallet af smittede,« siger Nils Strandberg Pedersen.