Eksperter: De Radikale kæmper for livet

Det Radikale Venstre har kørt sig selv helt ud på et sidespor. En ny magtanalyse viser, at partiets leder end ikke betragtes som en af de hundrede mest magtfulde.

De Radikales leder, Margrethe Vestager, erkender, at partiet har mistet indflydelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Radikale Venstre gennemlever en historisk nedtur, og partiets leder regnes nu ikke længere for et af Danmarks 100 mest magtfulde mennesker. Den historiske rutsjetur for det gamle parti fremgår af den nye udgave af Berlingske Nyhedsmagasins magtanalyse, som offentliggøres i dag.

Politiske eksperter mener nu, at der er grund til bekymring for partiets fremtid.

»Uden overdrivelse kan man sige, at det nærmer sig en eksistenskamp for de Radikale,« siger Berlingske Tidendes politiske kommentator, Thomas Larsen, og peger på, at både CD og Kristendemokraterne endte med at forsvinde fra Folketinget, efter at have været i en lignende situation.

Professor Peter Munk Christiansen fra Aarhus Universitet mener, at det for tidligt at tale om en livstruende krise. Men situationen er bekymrende, understreger han.

»De har været vælgermæssigt truet før. På den anden side er det ikke før set, at de både er truet vælgermæssigt og står uden indflydelse. Kombinationen af dårlige valg, dårlige meningsmålinger og ingen indflydelse har de aldrig oplevet før. Så de burde måske blive lidt mere bekymrede, end de siger de er.«

Berlingske Nyhedsmagasins magtanalyse bygger på svar fra samfundsforskere og andre eksperter, og den er i sin nuværende form blevet udarbejdet hvert år siden 2003. Frem til 2006 blev Marianne Jelved placeret højt på listen, og i 2007 blev Margrethe Vestager nr. 33. Sidste år blev hun nr. 100, og i år er hun helt væk fra listen. Samtidig er Dansk Folkepartis politikere blevet stadigt bedre placeret.

B.T.s politiske kommentator, Helle Ib, mener, at de Radikale er gået ind i en politisk blindgyde.

»Deres reformdagsorden står Dansk Folkeparti i vejen for, og den anden dagsorden (udlændinge- og retspolitik, red.) er der bare ikke vælgermæssig opbakning til i dag,« siger hun.

For Margrethe Vestager er det ikke nogen overraskelse, at hun er rykket helt ud af magtens top-100. Hun siger selv, at hun er »delvist enig i placeringen« i Magtanalysen.

»Så længe vi har en regering, der i virkeligheden er en flertalsregering – fordi Dansk Folkeparti spiller den rolle, de spiller – så har Dansk Folkeparti også utroligt meget magt i det danske samfund,« siger hun.

Mens de Radikale svækkes, bliver netop Dansk Folkeparti vurderet stadig stærkere af de samfundsforskere og historikere, som medvirker i Magtanalysen. Det overrasker ikke professor ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

»Dansk Folkeparti er med i hvert eneste vigtige politiske forlig. De er med til at formulere den politiske dagsorden, og det er de Radikale bare ikke,« siger han.

B.T.s politiske kommentator, Helle Ib, er enig i, at den radikale folketingsgruppe ikke har været synlig nok. Hun mener, at partiet har »forregnet sig«.

»De har haft en opfattelse af, at de var et nødvendigt parti, som dansk politik ikke kunne klare sig uden. Det er for sent gået op for dem, at et parti dagligt skal argumentere for sin eksistens,« siger hun.