Eksperter: Alliance risikabel for Barfoed

Alliancen mellem R og K er en risikabel sag for De Konservative, men kan sikre Dansk Folkeparti taletid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alliancen mellem De Konservative og De Radikale er et brud med det VKO-samarbejde, der har været kendetegnende for dansk politik i de seneste ti år. Sådan lyder det fra politisk kommentator Hans Engell, der kalder det et risikabelt træk for Lars Barfoed (K).

Samtidig står Venstre i en penibel situation med det nye samarbejde hen over midten.

- Det er tydeligt, at Venstre prøver at tale Barfoeds meldinger ned. Løkke vil svare udenom, og det samme gør Venstres politiske ordfører. De svarer i realiteten ikke på, hvad det handler om, nemlig at Barfoed har meddelt, at VKO er slut, siger han.

Hans Engell er overrasket over, at Lars Barfoed og Margrethe Vestager spiller alliancekortet så tidligt i valgkampen. Ifølge kommentatoren er det et risikabelt træk særligt for De Konservative, der bryder med et årelangt parlamentarisk mønster.

Politisk kommentator og tidligere pressechef hos De Konservative Niels Krause-Kjær er enig i, at den politiske alliance er entydigt mere risikabel for De Konservative.

- Lars Barfoed lægger en del kapital ind på spillebordet. Det bliver spændende at se, hvordan de konservative vælgere reagerer, siger han.

Ifølge Niels Krause-Kjær er De Konservatives mål med samarbejdet at tiltrække nogle af de såkaldte "borgerlige arbejderstemmer", som partiet kan finde hen over midten.

Kommentatorerne mener desuden, at de to partiers melding, giver Dansk Folkeparti værdipolitisk spillerum i en valgkamp med et økonomisk fokus.

- Pia Kjærsgaard benytter lejligheden til at sige, at valget i høj grad handler om udlændingepolitik, fordi hun siger, at R og K vil rulle stramningerne tilbage, lyder det fra Hans Engell.

Niels Krause-Kjær tror også, at meldingen vil genoplive flygtninge- og udlændingepolitikken i valgkampen i en periode, hvilket ifølge kommentatoren allerede er ved at ske nu.

/ritzau/