Ekspert: Voteman kan få unge til at stemme

Den omdiskuterede Voteman-video fra Folketinget kan få de unge op af sofaen til europaparlamentsvalget, vurderer ekspert. Videoen har ellers mødt bred modstand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videoen med Voteman, der med vold og trusler forsøger at tvinge vælgerne til at stemme ved europaparlamentsvalget, kan få nogle unge til at gå imod strømmen og bevæge sig ned til det lokale valgsted 25. maj.

Det vurderer Kasper Møller Hansen, der er valgforsker ved Københavns Universitet, og som har beskæftiget sig specielt med unges valgdeltagelse.

»Den kan sagtens få nogle unge til at stemme. Det vigtigste er, at den er provokerende nok til at blive spredt, og det tyder alt på, at den er,« siger han.

De unges valgdeltagelse ligger generelt meget lavt, og erfaringer viser, at det kun er en tredjedel af de unge mellem 18 og 25 år, der kommer til at stemme til europaparlamentsvalget. Det hænger ifølge Kasper Møller Hansen sammen med, at mange af de unge ikke længere bor hjemme hos forældrene og dermed ikke får det samme sociale skub ud ad døren og hen til stemmeurnen.

»Det at stemme er en social handling, og det er noget, man gør sammen med andre, med vennerne eller familien. Når man så flytter hjemmefra, kommer man måske til at bo alene eller sammen med en, der ikke stemmer, og så trækker sofaen lige pludselig meget i én,« siger han.

Voteman-videoen har fået stor kritik fra flere sider, og Folketinget har trukket videoen tilbage efter mindre end et døgn med en beklagelse fra formand Mogens Lykketoft (S).

Radikal Ungdoms landsformand, Christopher Røhl, er blandt de kritikere, der kalder videoen »pinlig«.

»Det er et kikset forsøg på at nå ud til ungdommen, at man på den måde appellerer gennem vold og store muskler. Den er fordummende i sin reklame over for de unge på grund af det sprog, den taler i,« siger han.

Også landsformanden i Venstres Ungdom finder videoen »åndssvag«, men han understreger, at det vigtige er målet med den: At få de unge til at stemme.

»Den her video har virkelig haft den effekt, at folk er begyndt at snakke om det valget. Og hvis det kan få flere til at stemme, så er det positivt, selv om jeg synes, at filmen er åndssvag. Det vigtigste er jo ikke mine følelser omkring videoen, men at få de unge ned at stemme,« siger VU-formand Jens Husted.

Og ifølge Kasper Møller Hansen kan kampagner som Voteman altså rykke ved antallet at vælgere, der ender med at stemme på valgdagen. Han fremhæver blandt andet på en valgkampagne fra USA, der var meget effektiv.

»I USA er man gået ret langt ved for eksempel at sende breve, hvor der står »Din nabo stemmer. Hvorfor gør du ikke?«. Så man synliggør dem, der ikke stemmer. Derudover er de kampagner, der virker bedst på de unge, dem, der har det politiske med. Hvor man ikke bare siger »Husk at stemme«, men også fortæller, hvorfor man skal stemme,« fortæller han.

Og ifølge formændene for både Radikale Ungdom og Venstres Ungdom mangler kampagnen fra Folketinget da også politisk substans.

»Det gør jo en forskel, hvilken vej EU går, og hvilken vej man vælger. Men i stedet for at fokusere på, hvad der er vigtigt i EU, så snakker vi i stedet om oralsex og vold, og jeg kan ikke se, hvordan det er relevant,« siger Jens Husted.

Kasper Møller Hansen understreger dog, at kampagner kun kan tvinge ganske få procent af de unge op af sofaen og ned til valgstedet, men at det vigtige, hvis det skal lykkes, er at gå efter det brede netværk i stedet for det enkelte individ.