Ekspert venter på Gallup

Det er stadig usikkert om vælgerne har belønnet statsminister Lars Løkke Rasmussens efterlønsudspil med et flertal til blå blok. Professor kalder Megafon og Greens' tal for mindre stabile og ser frem til Berlingskes Gallup-måling senere i dag.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er for tidligt ude, hvis han har svært ved at få armene ned ovenpå en meningsmåling fra analyseinstituttet Megafon, der giver Venstre en fremgang på hele fem procentpoint og dermed et overrumplende flertal til det siddende borgerlige flertal i Folketinget. En ekspert i meningsmålinger, professor på Aarhus Universitet, Søren Risbjerg Thomsen, mener at det foreløbig er højst usikkert, om flertallet faktisk er vendt tilbage til blå blok.

- Vi skal se flere målinger med samme resultat, før man kan konstatere en sikker tendens. Og aktuelt er det stik modsatte tilfældet, eftersom Greens Analyseinstitut fastholder den hidtidige tendens til at den røde blok har flertal, mener Søren Risbjerg Thomsen.

Megafon og Greens er ustabile
Han har gennem en årrække fulgt kvaliteten af syv analyseinstitutter måned for måned for mediet Altinget.dk. Og på den baggrund finder han grund til yderligere forsigtighed med de to afvigende resultater. Ifølge Greens analyse i dagbladet Børsen står den blå blok til 47,1 procent af stemmerne, mens den når op på 50,9 procent i analysen fra Megafon, som Politiken og TV2 har offentliggjort.

Men ifølge Søren Risbjerg Thomsens kvalitetstjek er det netop de to institutter, som for tiden er de mindst stabile.

-  Under alle omstændigheder gælder det, at flere analyser skal sige det samme, før man kan sige noget om, hvorvidt der er sket ændringer i partiernes vælgertilslutning, siger Søren Risbjerg Thomsen. Han ser frem til en undersøgelse fra TNS Gallup, der ifølge professoren ligger pænt på pålidelighedsskalaen for tiden. 

Tallene fra Gallup ventes senere på dagen. De kommer først her på Berlingske.dk