Ekspert: Vent med at hæve pensionsalderen

For nylig åbnede de Radikales leder, Morten Østergaard, for at fremrykke forhøjelsen af pensionsalderen fra 2030 til 2025. Drop hastværket, lyder anbefalingen fra førende ekspert fra forskningsenheden Dream.

Slå koldt vand i blodet. Sådan lyder forskningsenheden Dreams anbefaling til de Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der har åbnet for at hæve pensionsalderen. Det skriver Børsen tirsdag.

I sidste uge foreslog Morten Østergaard at forhøje pensionsalderen med et år allerede fra 2025 - fem år før det er planlagt af regeringen og de borgerlige partier.

Der er dog ingen grund til hastværk, hvis man spørger Peter Stephensen, forskningschef i den uafhængige forskningsenhed Dream og en af landets førende eksperter i udsigterne for dansk økonomi over de næste årtier.

»Man kunne vente fem år med at beslutte at justere tilbagetrækningsalderen. Man behøver ikke at reagere nu, for der er stadig mange år til, at de store underskud melder sig,« siger han til Børsen.

Morten Østergaard ønsker med ændringen at afværge udsigten til flere årtier med voksende milliardunderskud på statsfinanserne.

Forslaget har allerede fået en kold skulder af finansminister Bjarne Corydon (S) og Venstres finansordfører, Peter Christensen (V).

Og forskningschef Peter Stephensen anbefaler også, at man ikke piller ved pensionsalderen allerede nu, fordi den økonomiske situation kan nå at ændre sig. Han pointerer, at forholdene kan være »helt anderledes« om få år.

Peter Stephensen tilføjer over for Børsen, at fordelen ved at vente med at justere pensionsalderen er, at politikerne om fem år bedre kan vurdere, hvad der er nødvendigt at gøre for at undgå store underskud på de offentlige finanser efter 2030.