Ekspert: Vælgerne er ligeglade med patentdomstol

Regeringen risikerer, at de mest forbenede EU-modstandere vil dominere folkeafstemningen om patentdomstolen. Sagen har ingen betydning for den brede befolkning, vurderer en ekspert.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt på Folketingets talerstol tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt tyder på, at danskerne endnu en gang skal til stemmeurnerne om et EU-spørgsmål.

Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) proklamerede i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag, at der skal være folkeafstemning om dansk deltagelse i Den Europæiske Patentdomstol 25. maj næste år, hvis det ikke lykkes at overbevise Dansk Folkeparti eller Enhedslisten om at støtte forslaget.

Både regeringen og oppositionen krydser imidlertid fingre for, at det vil lykkes at få en af de to partier til at ombestemme sig, så man kan sikre sig det nødvendige flertal og undgå en folkeafstemning. På Christiansborg er der en udbredt frygt for, at en folkeafstemning om et obskurt emne som patentdomstolen vil ende med at blive et protestvalg for eller imod EU, og ifølge en ekspert i den offentlige opinion om EU er den frygt ganske reel.

»Ved tidligere folkeafstemninger om EU har danskerne truffet meget kvalificerede beslutninger, men i forhold til traktater, euro-deltagelse og retsforbehold er patentdomstolen ret ligegyldig for den almindelige vælger,« siger lektor Derek Beach fra Aarhus Universitets Institut for Statskundskab.

»I sådanne spørgsmål viser udenlandske erfaringer, at det fortrinsvis er de mest inkarnerede EU-modstandere, der deltager i afstemningen,« fortæller han.

Han henviser blandt andet til den første irske Nice-afstemning, hvor kun 34 procent af vælgerne deltog, og flertallet stemte nej. Her var den irske regering ikke i stand til at få vælgerne til at interessere sig for traktaten, og det samme vil efter Derek Beachs vurdering ske for spørgsmålet om patentdomstolen.

»Jeg tror ikke, at man kan få vælgerne til at engagere sig i spørgsmålet om domstolen, som mest af alt er en juridisk spidsfindighed, der ikke kommer den almindelige dansker ved. Man risikerer, at folk ikke bruger den nødvendige tid til at sætte sig ind i sagen og træffe kvalificeret holdning, men der er også en risiko for, at de fleste slet ikke vil stemme,« siger han.

På Christiansborg afviser Enhedslisten kategorisk at støtte dansk deltagelse i domstolen, mens Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), lufter muligheden for at skifte mening - mod en klækkelig betaling.

Prisen kunne for eksempel være en folkeafstemning om EUs bankunion eller at der sættes en stopper for EU-borgeres adgang til danske velfærdsydelser.

»Hvis statsministeren vil have vores hjælp til at gennemføre patentdomstolen, så skal hun give os noget, der er vigtigere for os. Og vi siger åbenlyst, at for DF er det vigtigere at få stoppet velfærdsturismen end at stå uden for patentdomstolen,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Den udmelding får Helle Thorning-Schmidt til at beskylde DF-formanden for at udvise »krejlermentalitet«.

»Dansk Folkeparti siger, at folkeafstemningen i virkeligheden ikke er så vigtigt, og at de er parat til at sælge den, hvis de kan få noget andet. Det er sådan en krejlermentalitet, som Dansk Folkeparti har omkring det her. Og det må betyde, at de i virkeligheden godt kunne tænke sig at gå ned i folketingssalen og stemme for,« siger statsministeren.

Det kræver fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis regeringen skal styre uden om en folkeafstemning.