Ekspert: Trump og Cruz konsoliderede sig i toppen af spidskandidatdysten

Ingen faldt igennem i den sidste TV-debat med de republikanske kandidater før primærvalgene, og debatten ændrer ikke på kandidaternes rangorden, vurderer USA-ekspert.

Donald Trump (tv) og Ted Cruz (th) i forbindelse med den sidste TV-debat blandt de republikanske kandidater før primærvalgene skydes rigtigt i gang om to uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

De republikanske kandidater til posten som USAs præsident tørnede i nat sammen i den sidste TV-debat, før primærvalgene skydes i gang i Iowa i februar.

Udenrigspolitik, skat og immigration fyldte især de to timer, debatten varede, og ifølge USA-ekspert Mads Fuglede klarede alle kandidaterne debatten så godt, at det er svært at lade én løbe med sejren som den bedste.

»Men hvis den har en vinder, er det Trump, som tydeligvis kom igennem den uden på nogen måde at kunne have lidt nogen skade af den. Snarere tværtimod,« siger Mads Fuglede og tilføjer:

»Debatten lavede ikke noget om i den interne rangorden. Trump og Cruz ligger stadig lunt i meningsmålingerne, og det er ikke en debat, der ender med at ændre noget«.

Debatten gjorde det endnu tydeligere, at de to førende kandidater, milliardæren Donald Trump og Texas-senatoren Ted Cruz, slås med hinanden om at være den spidskandidat, der er mest urolig og populistisk og til tider den, der hælder mest til Tea Party-fløjen i partiet.

De to spidskandidater gik i den sidste debat også i kløerne på hinanden, men ifølge Mads Fuglede var det ikke så voldsomt.

En anden kandidat, der gjorde sig bemærket, er Jeb Bush, som har fundet sin politiske sag i sin kampagne rettet mod Trump, mener USA-eksperten.

»Jeb Bush har været helt død i de andre debatter, men i de sidste to har han været ret god og effektiv i sine angreb på Trump. Men om det kommer til at hjælpe noget, er svært at sige,« siger han og pointerer, at han både skal kæmpe sig forbi kandidaterne Chris Christie og Marco Rubio for overhovedet at blive interessant i kampen.

Dog, siger han, kan det være en fordel ikke at ligge forrest i kampen. Det er nemlig ikke lige så vigtigt at vinde noget, som det er at overgå de forventninger, der er til én som kandidat.

»Hvis alle tror, du bliver nummer et, og du bliver nummer et, men med færre stemmer, end man havde regnet med, så er det pludselig et problem,« siger Mads Fuglede og fortsætter eksemplet:

»Men hvis alle skriver, du er færdig, og du bliver en overraskende nummer tre, er det et plus«.

Det er 1. februar, at primærvalgene skydes i gang med Iowa først. Men det bliver ikke sindssygt interessant, før flere valg bliver afgjort.

»Iowa vil være der, hvor man især holder øje med, om nogen klarer sig forbløffende dårligt, så man kan lave historier om, hvor dårligt det går. Tit vil Iowa pege på en kandidat, der ikke holder så længe, fordi de har det med at være meget glade for meget højreorienterede kandidater. Men hvis en kandidat klarer sig dårligt i både Iowa og New Hampshire, vil det begynde at være en kandidat, som medierne afskriver, og det kan føre til, at kandidaterne trækker sig,« siger Mads Fuglede.