Ekspert: Topmøde bliver afgørende for Thornings EU-muligheder

Mulighederne for en europæisk toppost til den danske statsminister kan blive svækket markant, hvis EUs stats- og regeringschefer vælger italiensk favorit til ny udenrigschef, påpeger lektor.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) her sammen med Jean-Claude Juncker. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan er Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for at lande en europæisk toppost - hvis den danske statsminister altså overhovedet er interesseret?

Det spørgsmål kommer vi tættere på at få besvaret, når EUs stats- og regeringschefer onsdag sætter sig sammen i Strasbourg for blandt andet at tage hul på den store EU-kabale, fortæller Rebecca Adler-Nissen, EU-forsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

»Mødet er meget interessant med danske øjne, fordi det jo stadig kan være, at vores statsminister så ikke længere skal være statsminister - selvom det ikke længere virker så sandsynligt,« siger hun.

På rygtebørsen i Bruxelles bliver Thorning sat i forbindelse med posten som formand for Det Europæiske Råd, hvor hun i så fald skal afløse belgiske Herman Van Rompuy.

Allerede inden topmødet er der tvivl om, hvorvidt der bliver sat navn på netop den post - men alligevel kan vi altså blive klogere på Thornings potentielle muligheder.

Det skyldes, forklarer Rebecca Adler-Nissen, at EUs stats- og regeringschefer formentlig når til enighed om en afløser for britiske Catherine Ashton på posten som EUs udenrigspolitiske chef, og den post får betydning for rådsformandsposten - den som Thorning sættes i forbindelse med.

»I det øjeblik, vi har sat navn på udenrigschefen, og det får vi nok på onsdag, så ved vi med meget større sandsynlighed, om Helle Thorning-Schmidt har en chance - hvis hun altså vil,« siger lektoren og uddyber:

»Hvis det for eksempel bliver den italienske favorit, udenrigsminister Federica Mogherini, så vil det formentlig blive en borgerlig, der bliver formand for Det Europæiske Råd. Dermed mindskes Helle Thorning-Schmidts chancer, for man kan ikke forestille sig af have to socialdemokrater på så afgørende poster,« siger hun.

Dermed kaster hun lys over det spil, som foregår i Bruxelles, når topposterne på europakortet skal besættes.

»Der bliver hele tiden lavet kompromisser, og et af dem er, at hvis udenrigschefen er venstreorienteret, så skal formanden for Det Europæiske Råd helst være borgerlig, og så kan det ikke blive Helle Thorning-Schmidt.«

Spørgsmål: Er Thorning dermed helt ude af spillet, hvis Federica Mogherini får posten?

»Så langt vil jeg ikke gå, for alt kan ske i EU-politik, men jeg vil anse det for langt mindre sandsynligt, for der er en borgerlig/socialdemokratisk balance, der skal findes, og alt andet lige er det de borgerlig, der vandt europaparlamentsvalget,« siger Rebecca Adler-Nissen.

Udfaldet af onsdagens møde kan dog også give øget fokus på Thorning, forklarer hun.

»De nyere medlemslande med Polen i spidsen vil meget gerne have en tung post, og derfor kan det ende med bulgarske Kristalina Georgieva. Og da hun er borgerlig, vil ballet igen være åbent for Thorning-Schmidt.«

Selvom Thorning ved talrige lejligheder har slået fast, at hun bliver på posten som statsminister i Danmark, har det ikke bremset skriverierne.

Søndag skrev det anerkendte medie Financial Times, at Thorning fortsat er i spil som rådsformand. Her skrev den tyske avis Süddeutsche Zeitung samtidig, at den franske præsident, Francois Hollande, har opgivet sin modstand mod Thorning på posten.