Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
To af regeringens absolutte topembedsmænd og den tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) bør have en påtale for ikke at udlevere en vigtig rapport i den såkaldte sygehussag. Det vurderer professor Claus Haagen Jensen fra Copenhagen Business School.
Rigsrevisor Henrik Otbo har forklaret, at han i maj sidste år havde møde med departementcheferne Kristian Wendelboe fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Christian Kettel Thomsen, der dengang var chef i Finansministeriet, men siden er blevet hentet til Statsministeriet. Henrik Otbo blev forsikret om, at han havde modtaget alle relevante oplysninger i sagen om mulig overbetaling af privathospitaler, men senere kom det frem, at Sundhedsministeriet ikke havde udleveret en 95 sider lang rapport, der viste, at betalingen til privathospitalerne kunne sænkes med 25 procent.
Der er ingen tvivl om, at den rapport skulle udleveres, og det skulle være sket med det samme, mener Claus Haagen Jensen.
»Det skal påtales roligt og bestemt, og så må man regne med, at den slags aldrig gentager sig,« siger han.
Professor Tim Knudsen er enig i, at sagen kan føre til en påtale, fordi rigsrevisorloven kan være brudt.
»Det er meget sandsynligt, at departementchef Wendelboe læner sig op ad en påtale. Uanset hvordan man vender og drejer det, så har departementschefen et meget tungt ansvar for, hvad der foregår i hans ministerium. Men vi savner fortsat den nærmere forklaring på, hvad der er gået galt, og derfor vil jeg gerne have et nærmere kendskab til forløbet, før jeg præcis vil kunne sige, hvem der skal stå for skud,« siger Tim Knudsen med henvisning til, at Sundhedsministeriet har bebudet en redegørelse om, hvorfor rigsrevisoren ikke fik den famøse rapport udleveret. Den var stadig under udarbejdelse i aftes, oplyste ministeriet.
Mens Haagen Jensen mener, at Folketingets formand, Thor Pedersen (V), kan påtale fejlen, hælder Tim Knudsen til, at det er regeringen, som i givet fald skal udtale kritikken.
Kettel Thomsen afviser
Jørgen Grønnegaard Christensen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, mener, det er mere uklart, hvem der i givet fald skal komme med en påtale.
»Hvis nogen skal påtale noget i forhold til ministeren, så er det Folketinget. Og hvis det er en påtale i forhold til en departmentschefchef, så er det ministeren. Men vi må gå ud fra, at embedsmændene har handlet i overenstemmelse med ministeren,« siger han.
Allerede i forgårs afviste tidligere sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) imidlertid, at han har givet ordre til at rapporten ikke måtte udleveres. Og sagen kan slet ikke bære for eksempel en rigsretssag, som oppositionen ellers har luftet tanker om, vurderer Claus Haagen Jensen. For rigsrevisor Henrik Otbo har kendt rapporten siden juli 2009 uden at lufte sin klage, og han har desuden gjort det klart, at den ikke ville have ændret hans konklusion.
»Det der snak om rigsretssag har ingen gang på jord. Det er så stort og tungt, at det er altså ikke noget, vi pjatter med. Hvis det var sådan, at de pågældende ikke ville indrømme, at der var begået fejl, så er det noget andet,« siger han.
Departementschef Kristian Wendelboe ønsker ikke at kommentere sagen, mens Christian Kettel Thomsen afviser, at han ikke har villet udlevere noget materiale.
»Jeg er ikke blevet bedt om at udlevere noget materiale, og af samme grund kan jeg klart afvise, at jeg skulle have afvist at udlevere noget materiale. Jeg vil også klart afvise, at vi på mødet drøftede den meget omtalte rapport,« siger Christian Kettel Thomsen til Ritzau. Sundhedsminister Bertel Haarder (V) afviser, at rigsrevisor Henrik Otbo bad om den omdiskuterede rapport.
»Han har ikke bedt om den. Diskussionen står om, hvorvidt ministeriet ad egen drift skulle have fortalt ham (Henrik Otbo, red.), at man var i gang med at lave nogle beregninger,« siger Bertel Haarder til Ritzau, Han afviser, at sagen skal have konsekvenser for embedsmænd eller andre. »Hvad anden konsekvens kan det få, end at man lærer af det,« siger han.