Ekspert: Syriza kan tilkæmpe sig længere løbetid på Grækenlands lån

EU-forsker Marlene Wind vurderer, at det bedste, Grækenlands sejrherre Syriza kan håbe på her efter valget, er at få udsat tilbagebetalingen af den græske gæld. En nedskrivning af gælden, ser hun ikke som en mulighed.

Mens flere holder vejret i spænding over, hvad der nu vil ske med Grækenland og Europa efter den græske valgsejr til det venstreradikale parti Syriza, vurderer leder af Center for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, Marlene Wind, at Syriza højst kan få udsat landets gæld. En nedskrivning af gælden, som de græske vælgere håber på, ser hun ikke for sig.

»Ligesom alle internationale eksperter og kilder, tror jeg personligt, at Grækenland i sidste instans får lidt længere løbetid på deres lån. Men jeg har virkelig svært ved at se for mig, at de får en gældseftergivelse, eller at der kommer en gældskonference, som skærer store lunser af deres gæld,« siger Marlene Wind.

Tyskland er et af de lande, der har lånt mange penge til grækerne, og den tyske kansler Angela Merkel har tidligere afvist at nedskrive gælden, mens hun desuden har gjort det klart, at EU godt kan klare sig, hvis Grækenland i sidste ende vælger at forlade euroen. Lige inden det græske valg sagde Angela Merkel dog, at hun helst ser Grækenland blive i euroen. Men det er ikke en opblødning, der peger mod gældseftergivelse, siger EU-forskeren.

»Det er ikke en opblødning, det er bare en konstatering af, at grækerne ikke selv vil ud af euroen, og at Tyskland heller ikke ønsker det, men at man selvfølgelig forventer, at grækerne lever op til deres forpligtelser,« siger hun.

Der har endnu ikke været nogen meldinger fra Bruxelles efter afgørelsen i det græske valg. Marlene Wind gætter på, de første meldinger vil komme i løbet af dagen, men det er i bund og grund Grækenland, der her serveretten.

»Man venter på, hvad Syriza selv spiller ud med, og så kan man forholde sig til det. Men nu kommer der først til at gå tid med at finde et regeringsgrundlag, og så kan der gå en til to uger, før Syriza kan levere de krav til EU, som de har,« siger hun.

Flere har de seneste år kritiseret den hårde tysk ledede tilgang til krisen, og den europæiske centralbank har nu også valgt at afvige fra linjen ved at pumpe milliarder af euro ud for at få væksten i gang. EU er altså ved at tage nye instrumenter i brug til at løse problemet med den manglende vækst, men ifølge Marlene Wind bliver gældseftergivelse for enkelte lande ikke en del af værktøjskassen.