Ekspert: Stop for familiesammenføring skader integrationen

Formanden for regeringens tidligere integrationstænketank, Erik Bonnerup, advarer mod at skærpe udlændingereglerne, så beboere i ghettoområderne ikke kan opnå familiesammenføring.

Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan skade mere, end det gavner, hvis regeringen får sit bebudede forslag igennem om at stramme reglerne for familiesammenføring, så personer i ghettoområder ikke kan få deres udenlandske ægtefælle til landet.

Sådan lyder vurderingen fra formanden for regeringens nu nedlagte integrationstænketank, Erik Bonnerup, professor på CBS.

- Det er som om, at man siger, at når man får en familiesammenføring, så får man et ekstra problem. Det behøver det ikke på nogen måde at være. Det forslag er jeg meget skeptisk over for. Det er et slag i luften. Og det er ikke noget, der fremmer integrationen, siger Erik Bonnerup.

Han peger på, at forslaget kan komme til at modsige nogle af regeringens ønsker med ghettoområderne.

- Hvis der nogen, der gerne vil flytte væk fra ghettoen, så kan de jo gøre det. Hvad nu, hvis der er tale om nogle velfungerende mennesker, så er det jo det modsatte af, hvad man ellers går og siger om, at vi skal sørge for at få nogle velfungerede mennesker ind i ghetttoerne. Jeg synes, at det et forslag, der kan komme til at gøre mere skade end gavn, siger Erik Bonnerup.

På kant med menneskeretskonventionen

Forslaget blev for godt en måned siden stillet af Venstre, og her slog integrationsordfører Karsten Lauritzen fast, at det vil være en gevinst for integrationen.

Bor man stort set kun omgivet af andre indvandrere, er der en tendens til, at færre lærer det danske sprog, og det er hæmmende i forhold til at vinde fodfæste på arbejdsmarkedet, påpegede han.

Men professor i socialret Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet vurderer, at det umiddelbart bliver svært for regeringen at få sådan et forslag igennem.

- Det bliver vanskeligt. I udgangspunktet er det forskelsbehandling, for menneskeretskonventionen skelner ikke imellem borgere indenfor eller udenfor EU, og i retlig forstand er der ikke noget, der hedder en ghettofamilie, siger Kirsten Ketscher, der understreger, at regeringen skal have nogle meget saglige kriterier, hvis forslaget skal have mulighed for at blive vedtaget.

Følg regeringens fremlæggelse af ghettoplanen kl. 12.30 her på berlingske.dk.