Ekspert: Per Stig topprioriterede ikke EU

Professor i international politik Ole Wæver mener ikke, det giver mening kun at se på Per Stig Møllers mange afbud. Men Per Stig lagde ikke så meget vægt på EU.

Per Stig Møllers fravær er ikke så overraskende, når man på, hvordan han har ført vores politik, siger Ole Wæver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller var ikke den, der prioriterede EU højest, men det betyder ikke, at han ikke passede sit arbejde.

Det siger professor i international poltik Ole Wæver fra Københavns Universitet, efter at Ugebrevet Mandag Morgen skriver, at Per Stig Møller fra 2003 og frem til sin afgang som udenrigsminister tidligere på året meldte afbud til en tredjedel af rådsmøder i EU og mere end 160 gange lod embedsmænd tale på Danmarks vegne.

- Det er en relativ høj procent, så man kan godt læse ind i det, at Per Stig Møller ikke er den udenrigsminister, der har lagt mest vægt på EU i forhold til internationale kolleger og andre danske udenrigsministre. Men det er ikke så overraskende, når man ser på, hvordan han har ført vores politik, siger Ole Wæver.

Professoren understreger, at han ikke mener, det giver mening kun at se på fraværsprocenten, man skal vurdere det i forhold til, hvad Per Stig Møller har prioriteret i stedet.

- Der er ingen tvivl om, at Per Stig Møller prioriterede andre ting end EU højt. Han prioriterede Mellemøsten, sikkerhedsrådet, forholdet til USA og Afrika-politik, hvor han også gav Danmark en høj profil, siger Ole Wæver.

Derfor mener professoren, at prioriteringen er mere afgørende, end hvor mange møder ministre dukker op til.

Ole Wæver bemærker, at sagen om udenrigsministre og deres rejser begyndte med, at vores nuværende udenrigsminister prioriterede sin private ferie over et vigtig møde.

- Det er en principiel sag om, hvad det vil sige og være minister, og om en minister kan tillade sig at holde ferie, når de skal tage vare på vore alle sammens interesser. Der er ingen mening i at gøre det til en sag om, hvor meget man rejser, eller hvor mange lande man har været i, siger Ole Wæver.

/ritzau/