Ekspert: Spareplan kan forsinke grøn omstilling

Planlagte besparelser på miljø- og klimaområdet kommer ikke til at koste Danmark den grønne førertrøje, men det kan på sigt betyde tab af arbejdspladser og forsinke grøn omstilling, vurderer energiforsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen er på vej til at bombe miljø- og klimaområdet årtier tilbage.

Sådan lyder det samstemmende fra grønne organisationer og partierne i rød blok på Christiansborg, efter at dagbladet Information har fået indsigt i fortrolige dokumenter fra Finansministeriet om besparelser på klima- og miljøområdet for 340 millioner kroner.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil ikke kommentere det lækkede spareforslag, men bekræfter dog, at der er besparelser på vej.

»Riget fattes penge, og det betyder, at der skal prioriteres på alle områder. Der er ikke råd til alt det, som den tidligere regering lovede og stillede i udsigt, og det skal vi tage os af,« siger Lars Christian Lilleholt i en skriftlig kommentar.

340 millioner kroner er dog en relativ lille besparelse, lyder det fra Brian Vad Mathiesen, energiforsker og professor ved Aalborg Universitet.

»Det er en forsvindende lille del af det samlede beløb på området, hvor vi taler om et to- og trecifret milliardbeløb. Det er ikke noget, der vælter læsset, men det kan få betydning for nogle strategiske satsninger omkring grøn omstilling, som på lang sigt kan koste arbejdspladser,« siger Brian Vad Mathiesen.

Han hæfter sig især ved, at midler, som skal bruges til at udnytte vindmøllestrøm til at skabe grøn varme ved hjælp af varmepumper, ser ud til at blive sløjfet.

»Det er et af de områder, der kan betyde, at udviklingen med at udnytte overskudsstrøm fra vindmøller til at skabe grøn varme vil blive forsinket,« siger Brian Vad Mathiesen.

Ifølge Information lægger Venstre-regeringen også op til at annullere den tidligere regerings mål om at reducere CO2-udledningen med 40 procent i 2020. Samtidig skal målet om 100 procent vedvarende energi i 2050 skrottes.

Det er signaler, der ifølge energiforskeren kan skabe usikkerhed i branchen.

»Det er vigtigt for energibranchen og for producenter af nye teknologier, at man ved, hvor vi skal hen. I det omfang man ændrer på det fra en regering til en anden, kan det betyde, at nogle investeringer ikke foretages, så hele vores portefølje af teknologier bliver ældre, eller at man foretager nogle strategisk forkerte investeringer,« siger Brian Vad Mathiesen.

Regeringens sparekatalog møder massiv modstand hos partierne i rød blok, men både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er klar til at støtte planen.

»Vi synes, det er fornuftigt, at regeringen tager fat på at kigge på området. Klimaområdet har været et ideologisk projekt for den tidligere regering og venstrefløjen. Vi er helt klart åbne for forhandling og også klar til at se, om der er mere, man kunne bidrage med,« siger Dansk Folkepartis klimaordfører, Mikkel Dencker (DF).

Hos de Konservative, der sidder med nøglen til et borgerligt flertal, er der dog stor skepsis i forhold til spareplanen.

»Det er ikke bare uambitiøst. Det er decideret deprimerende læsning, at regeringen lægger op til at sløjfe mange gode projekter og stort set vil slække på samtlige klimamål,« siger miljøordfører Mette Abildgaard (K).