Ekspert punkterer Hizb ut-Tahrirs radikaliseringsangreb

Hizb ut-Tahrir kalder Københavns Kommunes indsats mod radikalisering en kamp mod muslimer. Det er et udtryk for, at den islamiske forening føler sig presset, vurderer ekspert.

Vi skal ikke tillægge det alt for stor vægt, når den islamiske forening Hizb ut-Tahrir angriber Københavns Kommunes nye indsats mod radikalisering af unge muslimer. Det siger terrorekspert og forskningsleder ved Försvarshögskolan i Stockholm Magnus Ranstorp.

Han skal stå i spidsen for det arbejde i København, som i en pressemeddelelse fra Hizb ut-Tahrir udråbes som den seneste eskalering i kampen mod islam og muslimer.

»Man skal være opmærksom på, at Hizb ut-Tahrir igen og igen søger en konfrontation om disse spørgsmål, så jeg tror ikke, man skal gå i den fælde. De har heller ikke deres egne løsninger. De vil ikke værne om deres egne unge, der rejser til Islamisk Stat og begår voldshandlinger. Så det er lidt plat, når de kommer med en sådan melding,« siger Magnus Ranstorp.

Han vurderer desuden, at kritikken fra Hizb ut-Tahrir viser, at foreningen »er urolig for indsatsen«.

Også SFs rets- og integrationsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), vurderer, at den islamiske bevægelse føler sig presset og truet.

»Og det kan de med rette også føle sig. For jeg synes, vi skal gå efter deres forskruede livsindstilling. Og det kan de godt regne med, at de får kamp til stregen på,« siger hun.

Rigsadvokaten har flere gange undersøgt, om den religiøse forening kan forbydes. Hver gang med konklusionen at det ville være grundlovsstridigt. I 2011 fremsatte Dansk Folkeparti alligevel et beslutningsforslag, der skulle sætte et punktum for Hizb ut-Tahrir, men de eneste, der stemte for forslaget, var Dansk Folkepartis medlemmer.

Udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) vil ikke udelukke, at hans parti igen vil foreslå at forbyde foreningen, der er tilhænger af sharialov.

»Det er i høj grad et spørgsmål om politisk vilje. Og jeg mener overhovedet ikke, det er grundlovsstridigt. Hizb ut-Tahrir laver jo samfundsundergravende arbejde,« siger han.

Politisk ordfører for Venstre Inger Støjberg (V) mener dog ikke, at et forbud vil fjerne problemet, da medlemmernes holdninger vil bestå.

»Derfor skal vi bekrige de tanker, Hizb ut-Tahrirs medlemmer har, og deres fuldstændigt forkvaklede idéer om at ændre det danske samfund. Det skal vi bekæmpe med ord frem for at forbyde dem,« siger hun.

Integrationsborgmester i København Anna Mee Allerslev (R) står i spidsen for kommunens indsats mod radikalisering. I pressemeddelelsen fra Hizb ut-Tahrir bliver hun hånet for at bruge »honningsøde floskler« om at hjælpe unge muslimer, når hensigten i foreningens optik er at lede dem bort fra islam.

Borgmesteren kalder Hizb ut-Tahrir »gift« for indsatsen og moderate, demokratiske muslimer:

»Vi står i en meget alvorlig situation, hvor vi har yderliggående miljøer i Danmark, som forsøger at radikalisere danske unge og rekruttere dem til hellig krig i Syrien. Det skal vi for alt i verden undgå. Jeg synes, det er forrykt, når Hizb ut-Tahrir nu beskylder Københavns Kommune for at ville føre de unge på afveje. De forsøger at manipulere og udnytte situationen, og det, mener jeg, ærlig talt er forkasteligt.«