Ekspert: Problem at sende flygtninge retur til Afghanistan

Situationen i Afghanistan er forværret betydeligt gennem de seneste år, lyder det fra ekspert.

Gennem de seneste år er sikkerhedssituationen i Afghanistan forværret, mener ekspert. Arkivbillede viser soldater i Afghanistan. Free/Ronny Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Beslutningen om at hjemsende afviste afghanske asylansøgere er problematisk, fordi sikkerhedssituationen i landet er den værste i mange år. Det mener flere eksperter med kendskab til Afghanistan.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Udlændingestyrelsens seneste opgørelse fra 2015 viser, at 123 afviste asylansøgere fra Afghanistan ventede på at blive sendt ud af landet, og at 56 afghanske asylansøgere blev sendt retur.

Timor Sharan er analytiker for Crisis Group i Kabul, en uafhængig organisation, der arbejder på at forebygge krig og konflikt og er støttet af 15 vestlige regeringer.

- Beslutningen afspejler ikke de sikkerhedsmæssige realiteter i Afghanistan. Det seneste år er situationen forværret betydeligt. Der er flere selvmordsangreb i de større byer, og veje, der for halvandet år siden blev betegnet som sikre, er det ikke længere, siger Timor Sharan til Kristeligt Dagblad.

I Norge, der frem til november sidste år har sendt omkring 800 afghanere tilbage, har den afghanske ambassadør, Shukria Barakzai, bedt den norske regering om at standse hjemsendelsen af afghanske asylansøgere med den begrundelse, at sikkerheden i landet er forværret.

Venstres integrationsordfører, Marcus Knuth, fremhæver, at der både er fredelige og meget ustabile områder i Afghanistan.

- Problemerne skal løses lokalt. Vi løser ikke problemerne i Afghanistan, Mellemøsten eller Nordafrika ved at hive halvdelen af befolkningen til Danmark.

- Men asylansøgere sendes ikke tilbage til åben krig. Det er nu engang vigtigt at sende et signal til befolkninger i Somalia og Afghanistan om, at vi sender folk tilbage. Ellers kommer der bare flere og flere, siger Marcus Knuth til Kristeligt Dagblad.

Siden 2010 har godt 7000 afghanere søgt asyl i Danmark.

/ritzau/