Ekspert: Politikere bedre end deres rygte

Medierne genlyder af historier om spin, taktik og personfnidder, men det er ikke værre end tidligere, konkluderer professor i statskundskab.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen på talerstolen under Folketingets afslutningsdebat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne er bedre end deres rygte og fokuserer mere på substans end på spin og personsager.

Sådan lyder det fra professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Rune Slothuus, efter at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) og SFs formand Pia Olsen Dyhr (SF) i Berlingske danner fælles front og opfordrer til at droppe mudderkastningen på Christiansborg.

Det sker efter et hektisk folketingsår med tre ministerrokader, SFs exit fra regeringen og heftig kritik af Lars Løkke Rasmussens flyrejser på første klasse i GGGI-sagen og senere partiformandens tøjindkøb på partiets regning.

Men der er ingen grund til selvransagelse hos politikerne, lyder ekspertens vurdering.

»Når vi ser på udviklingen over de seneste 20 års valgkampe i Danmark, er der intet der peger på, at de negative budskaber fylder mere. Der er faktisk tendens til, at de fylder lidt mindre, og at valgkampen i 2011 var et lavpunkt, hvad negative budskaber angår,« siger Rune Slothuus.

Forskere har gransket annoncer, udsagn i læserbreve og debatter på TV, og det viser sig, at mellem en tredjedel og en fjerdedel af budskaberne er negative - og med negative menes, at de handler om modstanderen frem for afsenderens egen politik.

»Det betyder omvendt, at to ud af tre gange siger politikerne faktisk, hvad de selv mener, frem for at kritisere modstanderen,« siger Rune Slothuus.

Når læsere, lyttere og TV-seere alligevel kan få indtryk af, at dansk politik har nået et lavpunkt, er det ifølge professoren delvist mediernes skyld.

»Medierne har en tendens til at viderebringe negative budskaber i højere grad, end politikerne faktisk siger dem. Det andet er, at som mennesker hæfter vi os mere ved kritik end ved det, der går godt. Det er en grundlæggende psykologisk tilbøjelighed, der også kan være med til at forklare, hvorfor vi har indtryk af, at der er mere kritik og negative budskaber, end der egentlig er,« siger han.

Kommentator og lektor på Københavns Universitet, Klaus Kjøller, er enig i, at de negative historier om politikere får megen sendetid og spalteplads. Men det skal politikerne kun være glade for, mener han.

»Alt det jammer med, at det er mediernes skyld, og politikere, der siger, at de nu vil forbedre sig, det giver jeg ikke noget for. Det skal politikerne jo sige. Men de ved godt, at det, der gør politik interessant, det er personsager,« siger Klaus Kjøller.

»Der er jo ikke nogen, der sætter sig ned og læser finansloven fra ende til anden. Det, der gør politik interessant, det er, når en mand er ude i stormvejr og kæmper for sit politiske liv. Det er det, der gør, at vi har så stor tilslutning til folketingsvalgene, og som gør, at vi har et enestående demokrati i Danmark,« siger Klaus Kjøller.

»Det ved politikerne dybest set også godt. De skal lade være med at hykle og sige, at de nu vil forbedre sig. For det er i virkeligheden en form for kollektiv fortrængning. Og det er urealistisk at tro, at man kan lave det om, med mindre man afskaffer demokratiet. I stedet burde man glæde sig over, at danskerne synes, det er spændende at følge dansk politik. Personkonflikter er den eneste måde, demokratiet er forståeligt på for den brede befolkning,« siger Klaus Kjøller.