Ekspert: Ny lov mod matchfixing lukker hul i lovgivningen

Fremover skal matchfixing kunne udløse fængsel i op til to år, foreslår regeringen. Et nødvendigt og effektivt skridt i kampen mod aftalt spil, lyder det fra en ekspert.

Foto: Henning Bagger. Regeringen fremsætter nu et lovforslag, der skal kriminalisere matchfixing
Læs mere
Fold sammen

Det bliver sværere at lave aftalt spil i sportens verden med et nyt lovforslag fra kulturminister Marianne Jelved (R).

Sådan lyder vurderingen fra professor i sportsjura Jens Evald, Aarhus Universitet, efter kulturministeren onsdag har fremsat sit forslag mod matchfixing.

»Hvis man skal bekæmpe matchfixing, skal regelgrundlaget være på plads. Det kommer det med det her lovforslag. Man lukker det hul, der har været i straffeloven, hvor det ikke hidtil har været strafbart at manipulere kampe, hvis der kun er tale om sportslig vinding. Det gør det her forslag op med,« siger Jens Evald.

Lovforslaget gør det kriminelt at betale og modtage penge for aftalt spil i sportskonkurrencer på højt niveau. Strafferammen er bøde eller fængsel op til et år, i grove tilfælde to år.

Forslaget kommer i kølvandet på flere sager om aftalt spil, der har rystet den danske sportsverden. I den mest opsigtsvækkende sag er en 27-årig mand blevet tiltalt for at have været involveret i at arrangere og spille penge på udfaldet af fodboldkampe mellem Hvidovre og henholdsvis Vejle og Hjørring. Flere personer, heriblandt en række fodboldspillere, er sigtet i sagen.

»Hele idrættens identitet er på spil. Hvis vi får den opfattelse, at matchfixing er noget, der finder sted, så falder interessen for idrætten. Hele den kultur, som idrætten er skabt af, bliver ødelagt,« siger Marianne Jelved om baggrunden for forslaget.

På Christiansborg er der opbakning til kulturministerens kamp fra både rød og blå lejr.

»Det er en grundlæggende værdi i idrætsverdenen, at man kan have tillid til, at man som tilskuer ikke overværer en kamp, hvor resultatet er aftalt på forhånd,« siger Anni Matthiesen (V), idrætspolitisk ordfører i Venstre.

Også SFs idrætsordfører, Annette Vilhelmsen (SF), ser forslaget som et klart signal fra lovgiverne om, at »idrætten ikke må korrumperes«.

»Matchfixing skal gøres kriminelt på samme måde, som hvis man laver kartelaftaler i virksomheder. Det undergraver grundlaget for at udøve idræt på en fair måde,« siger SF-ordføreren.

I idrætsverdenen hilses ministerens initiativ også velkommen.

»Det truer idrættens sjæl, hvis det udvikler sig til, at man ikke længere kan tro på, at sportsresultater er opnået ved fair og ordentlig kappestrid. Så ud over at det er økonomisk kriminalitet, så er det en risiko for hele idrætten, hvis ikke vi får taget hånd om det i tide,« siger Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund.

Han er helt på det rene med, at idrætsorganisationerne skal holde deres egen sti ren og gøre en aktiv indsats for at bekæmpe matchfixing.

Selv om myndighederne med lovforslaget får bedre redskaber, er det ikke ensbetydende med, at kampen mod sportens snydere er vundet, understreger professor Jens Evald.

»Der kommer til at pågå et samarbejde mellem nationale og internationale myndigheder i mange år fremover, før vi får bekæmpet det. Det er en kæmpestor opgave. Men det at vi har regelgrundlaget på plads, er et skridt frem mod at gøre det vanskeligere at fixe kampe,« siger han.