Ekspert: Næse til Troels Lund Poulsen er helt efter bogen

Der er intet prekært i, at et politisk flertal vil give tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen en næse for sin rolle i statsministerens skattesag, siger ekspert.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er intet besynderligt i, at et politisk flertal vil give tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) en næse for sin rolle i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag. Det vurderer professor emeritus i offentlig forvaltning Tim Knudsen.

»Det står altid et flertal i Folketinget frit for at sige, at de ikke har tillid til en tidligere ministers embedsførelse,« siger han.

Venstres Claus Hjort Frederiksen (V) mener derimod, det er forkasteligt og på grænsen til magtmisbrug, når et rødt flertal træder sammen for at »give Troels Lund Poulsen et dårligt eftermæle i sagen« på trods af, at både politiet og Skattekommissionen har frifundet den daværende skatteminister for ansvar.

Tim Knudsen påpeger, at Skattesagskommissionen godt nok ikke kunne placere et ansvar for skattesagen hos Troels Lund Poulsen, men at kommissionen dog anførte, at den ikke troede på, at den tidligere skatteminister var så uinteresseret i sagen, som han bedyrede i vidneskranken.

Kommissionens tvivl omkring Troels Lund Poulsens forklaring er dog i sig selv irrelevant, når der skal tildeles en næse, forklarer han:

»Folketinget kan rent subjektivt sige, at der skal gives en næse. Så kan vi andre synes, det er rimeligt - vi kan også synes, det er helt urimeligt - men det har de altså lov til.«

Beslutningen om, hvorvidt Troels Lund Poulsen skal have en næse, er blevet udskudt til næste uge. Det skyldes, at de borgerlige partier ikke kunne stå inde for den udlægning af sagen, der onsdag blev præsenteret i Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenens sammensætning i Folketinget.

Ifølge Tim Knudsen vil udvalgets beslutning formentlig ikke få større konsekvenser for Troels Lund Poulsen hverken på kort eller lang sigt. Derimod vurderer han, at der er tale om en symbolsk handling op til et folketingsvalg.

Tim Knudsen vurderer derfor heller ikke, at en næse vil få betydning for, om Troels Lund Poulsen igen vil kunne sætte sig i en ministerstol, hvis magten skifter efter et valg.

»Næsen får ikke nogen større betydning. Man kan selvfølgelig udlægge den som en slags gult kort - altså en lille advarsel, der viser, at han er i kikkerten - men det er ikke sikkert, det nogensinde bliver fulgt op. Og det bliver slet ikke fulgt op, hvis vi får et valg snart, og flertallet skifter. Så kan han være ret ligeglad med det,« siger Tim Knudsen, der påpeger, at rød blok for eksempel ikke vil kunne vælte Troels Lund Poulsen med et mistillidsvotum, hvis blå blok har flertallet efter et valg.