Ekspert: Messerschmidt åbner for EU-oprør

Mange DF-politikere vil nu gå i frontalangreb på EU, forventer ekspert efter "markant" Messerschmidt-melding.

EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF) toner i ny bog rent flag om holdningen til Danmarks medlemsskab af EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Messerschmidt toner nu rent flag i EU-debatten.

Danmark skal melde sig helt ud af unionen, bebuder den jurauddannede stemmesluger i portrætbogen "Messerschmidt - portræt af en politisk ener", som udkommer 1. november.

- I den verden, hvor EU går entydigt i retning af en forbundsstat, hvor medlemmerne skal have mindre at have sagt, der tror jeg, det er bedst for Danmark at melde sig ud og få en model som Schweiz, forklarer Morten Messerschmidt.

Dermed ønsker han også at omlægge den officielle linje i sit parti, som støtter dansk medlemskab af det 27-land store fællesskab i Europa, men dog ønsker at begrænse EU's indflydelse.

EU-ekspert Rebecca Adler-Nissen, ph.d. og adjunkt ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, kalder Messerschmidts nye udmelding om et dansk farvel til Bruxelles-systemet for "meget markant".

- Dansk Folkeparti er ikke længere et støtteparti, men et oppositionsparti, og derfor kan de virkelig tage bladet fra munden. Partiet kan agere meget mere frit og mange vil benytte sig af lejligheden til gå mod partitoppen og lufte en direkte EU-modstand, forklarer hun.

Rebecca Adler-Nissen peger også på, at Danmark overtager EU-formandskabet til nytår, og at landets nye regering med de EU-begejstrede Radikale om bord varsler en afstemning om flere danske forbehold.

- Med formandskab og afstemninger på vej kommer vi til at se et meget mere offensivt Dansk Folkeparti, som får gode muligheder for at boltre sig i debatten, siger adjunkten fra Københavns Universitet.

Tanken om et dansk EU-exit kalder Rebecca Adler-Nissen dog for "totalt urealistisk" i en overskuelig årrække, og Morten Messerschmidt vil heller ikke selv forholde sig til, om hans ønske overhovedet har gang på jord.

- Nu er jeg ikke sat i verden til at vurdere, hvad der er realistisk. Jeg er sat i verden til at gøre det, jeg mener, er rigtigt, fortæller han i portrætbogen.

/ritzau/