Ekspert mangler viden om mandlige pædagogers evner

Kommuner og daginstitutioner får 1,8 millioner kroner til projekter, der skal skaffe flere mandlige pædagoger. Men ekspert savner dokumentation for, hvilken forskel mændene kan gøre for småbørnene.

Arkivfoto af børnehavebørn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Ligestillingsminister Manu Sareen (R) er klar med en pulje på 1,8 millioner kroner, der skal skaffe flere mandlige pædagoger i vuggestuer og børnehaver.

Kun syv procent af de kommunalt ansatte pædagoger er mænd, og den skævhed skal der ifølge ministeren rettes op på.

»Vi hylder mangfoldigheden på arbejdspladser, på bestyrelsesniveau, men også i daginstitutioner,« siger Manu Sareen, der vil udbyde pengene i en pulje, som kommuner og daginstitutioner kan søge midler fra.

Men forskningschef ved VIA University College, Andreas Rasch-Christensen, mener, at ministeren er mere optaget af at fremme ligestilling end af børns læring.

»Forslaget er sympatisk nok, men man burde måske vende den om og sige: Hvad skal mandlige pædagoger bidrage med i forhold til børns faglige og sociale læring? Udspillet sigter imod at få flere mænd ud i dagtilbuddene, og det er noget, som de kvindelige kolleger og forældre efterspørger. Men hvis det handler om børns læring, bør man i første omgang se på, hvad det er, mænd kan, som kvindelige pædagoger ikke kan,« siger Andreas Rasch-Christensen.

»Og hvis man så finder ud af, at mænd kan noget, kvinder ikke kan, så kan man sætte ind omkring, hvordan man kan øge rekrutteringen blandt mænd,« siger forskningschefen.

Han henviser til, at man har haft samme ligestillingsdiskussion i folkeskolen.

»Man har også efterlyst flere mandlige skolelærere i mange år, men hvis vi ser på de nationale målinger, kan vi se, at elever opnår bedre faglige resultater med kvindelige lærere, end de gør med mandlige lærere,« siger Andreas Rasch-Christensen.

Han tvivler også på, at Manu Sareens ekstra pose penge vil gøre den store forskel.

»Noget af det, man kunne kigge på, og som måske kunne gøre en forskel, er karrieremuligheder. Man kan kun blive enten pædagog eller leder i en daginstitution. Man kan ikke blive faglig specialist i eksempelvis motorisk udvikling eller sproglig udvikling. Det var måske den type stillinger, man kunne skabe,« siger Andreas Rasch-Christensen.

Dansk Folkepartis ligestillingsordfører Pia Adelsteen (DF) mener, det er naivt at tro, at Christiansborg-politikere kan skaffe flere mandlige pædagoger.

»Jeg er enig i, at det vil være godt med flere mandlige pædagoger, men jeg mener ikke, man kan fremtvinge en lige fordeling af kønnene med to millioner kroner - eller et andet beløb, for den sags skyld,« siger Pia Adelsteen og kalder puljen »spild af penge«.

Venstres ligestillingsordfører Fatma Øktem (V) mener, at ministerens udspil er et »lille skridt i den rigtige retning«, da det ifølge Øktem er afgørende, at børn »ser både mænd og kvinder under deres opvækst«.

»Efter to år med snak om kønsneutrale daginstitutioner og lyserøde legoklodser, så glæder det mig, at ministeren nu tager et skridt i den retning, der hedder mænds ligestilling,« siger Øktem.

Hos Enhedslisten hæfter ligestillingsordfører Jørgen Arbo-Bæhr (Ø) sig ved, at mænd udgør hver tredje af de studerende på pædagoguddannelsen, men kun syv procent af pædagogerne i daginstitutionerne.

»Det er et okay initiativ, men det bør samtidig undersøges nærmere, om arbejdsmiljø og lønforhold har en betydning for, at så få unge mænd søger ind som pædagoger,« siger Arbo-Bæhr.