Ekspert: Juncker sidder sikkert i sadlen

EU-ekspert Peter Nedergaard er overbevist om, at Jean-Claude Juncker bliver siddende som kommissionsformand trods nye afsløringer om hemmelige skatteaftaler i Luxembourg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EU: Kommissionsformand Jean-Claude Juncker behøver ikke at frygte for sin politiske fremtid i EU, selv om endnu en række internationale virksomheders hemmelige skatteaftaler med Luxembourg er blevet afsløret.

Det mener professor Peter Nedergaard fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, der er sikker på, at de nye oplysninger ikke rykker en tomme ved Junckers position i EU.

»Der kører i forvejen en separat undersøgelse, som Margrethe Vestager står for. Det er ikke nye oplysninger som sådan, der nu er kommet frem. Der er bare kommet flere af den samme type sager, som lægger sig i rækken af de andre, så det ændrer egentlig ikke det fjerneste for Juncker,« siger Peter Nedergaard.

EU-Kommissionens formand var statsminister og finansminister i Luxembourg, mens godt 500 virksomheder fik meget fordelagtige aftaler med det lille fyrstedømmes skattemyndigheder.

Juncker overlevede sidst i november en mistillidsafstemning i Europa-Parlamentet. Med et meget klart flertal nedstemte parlamentets store grupper et forslag til et mistillidsvotum til kommissionen, som var fremsat af euroskeptikere og politikere fra det yderste højre.

Tirsdag kom det så frem, at blandt andre underholdningsgiganten Disney, kemikalievirksomheden Koch Brothers og Skype, som var ejet af danske Janus Friis, er blevet tilbudt kreative skatteordninger i Luxembourg. Men det ændrer ikke noget, at der kommer flere virksomheder på den i forvejen lange liste, mener Peter Nedergaard.

»Jeg tror ikke, Juncker på nogen måde overvejer sin egen position, ligesom jeg heller ikke mener, man er i nærheden af at ville vælte ham i parlamentet. Det er for så vidt ikke sikkert, der er foregået noget ulovligt i Luxembourg. Det er måske bare en kreativ måde at lave skatteaftaler på,« siger EU-eksperten.

Det er nu op til Danmarks konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at undersøge sagen nærmere. Peter Nedergaard skyder på, at der bliver indgået nogle politiske aftaler i EU for at imødegå sager om skattely, men han mener ikke, undersøgelsen får konsekvenser for Juncker personligt.