Ekspert: Intet bevis for asylstramningers effekt

Der er ikke noget belæg for at sige, at stramninger af asylpolitikken i Danmark vil have nogen betydning for, hvor mange der kommer, fastslår en ekspert.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) vil stramme reglerne og sænke ydelserne for at mindske antallet af asylansøgere.

Udmeldingen kommer på baggrund af et endnu ikke offentliggjort dokument fra EUs grænseagentur, Frontex, der viser, at menneskesmuglere forsyner flygtninge med detaljerede informationer om deres vilkår i forskellige EU-lande.

Men argumentet hænger ikke sammen, mener Ninna Nyberg Sørensen, seniorforsker og ekspert i migration ved Dansk Institut for Internationale Studier.

»Der er ikke meget der tyder på, at de hidtidige stramninger har haft en mærkbar effekt, så det vil nok ikke få den store betydning for antallet af flygtninge, der søger asyl i Danmark,« siger hun.

Ifølge Jyllands-Posten er Frontex blandt andet stødt på en hjemmeside med et skema, hvor de forskellige vilkår i de forskellige EU-lande er opstillet. Og her fremstår Danmark som et af de lande, der har de bedste tilbud til flygtninge.

Blandt de flygtninge, Frontex har interviewet, er der dog kun en enkelt syrisk flygtning, der havde set hjemmesiden. Og Ninna Nyberg Sørensen tvivler på, at det er en udbredt praksis.

»Jeg vil være glad på flygtningenes vegne, hvis det var sådan, at menneskesmuglerne rent faktisk kom med væsentlige servicemeddelelser. Det er jo ikke det billede, vi har fået tegnet af menneskesmuglere henover foråret og sommeren,« siger hun.

»Fra Frontex og de europæiske politikere, herunder de danske, der gerne vil stramme flygtningepolitikken, har vi jo fået at vide, at de er skruppelløse og fuldstændig ligeglade med, hvordan det går flygtningene,« siger seniorforskeren og tilføjer:

»Om det så betyder, at det regulerer flygtningestrømmene, kræver helt andre beviser.«

Ninna Nyberg Sørensen understreger, at der er flere asylansøgere i det sydlige Europa med ringere ydelser, end i lande som Danmark, som tilbyder tag over hovedet og en månedlig ydelse.