Ekspert: Holst har overtrådt reglerne

Carl Holst afviser selv, at en medarbejder ansat i Region Syddanmark har ført valgkamp for ham. Men en forvaltningsekspert vurderer, at forsvarsministeren har overtrådt reglerne.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere nye oplysninger peger på, at forsvarsminister Carl Holst (V) benyttede sig af en ansat i Region Syddanmark til at føre valgkamp for sig tilbage i juni.

En af landets førende forvaltningseksperter, lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Sten Bønsing, er ikke i tvivl om, at den tidligere regionsrådsformand har overtrådt reglerne.

Den pågældende medarbejder, Christian Ingemann Nielsen, var i perioden fra august 2014 til juni 2015 ansat som kommunikationsmedarbejder i Region Syddanmark, men flere medier har offentliggjort mails, SMS-beskeder og lignende oplysninger, der alle peger på, at han arbejdede for Carl Holst under valgkampen.

»Christian Ingemann Nielsen har arrangeret møder for Carl Holst, og han har koordineret hans valgkampskalender. Derfor er jeg ikke i tvivl om, at reglerne er overtrådt på det her område,« siger Sten Bønsing til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Hvis man er ansat som kommunikationsmedarbejder i en region, må man gerne arbejde for regionsrådsformanden i hans funktion som regionsrådsformand. Men lige så snart vi har at gøre med arbejde i forbindelse med en politisk valgkamp, er det uden for de muligheder, der er for embedsmændenes arbejde.«

Flere medier har blandt andet kunnet fortælle, at Christian Ingemann Nielsen har sendt mails på vegne af Carl Holst under valgkampen, og at han har stået for pressekontakt samt for Holsts kalender.

JydskeVestkysten kan berette, at Christian Ingemann Nielsen efter alt at dømme også stod bag flere pressemeddelelser og debatindlæg, hvor Carl Holst har underskrevet sig som »folketingskandidat«.

Ifølge Sten Bønsing er det et af mest belastende eksempler for Carl Holst.

»Jeg vil umiddelbart mene, at det næsten er det klareste eksempel på, at reglerne er blevet overtrådt. Det, der gør det så tydeligt, er, at indlæggene er underskrevet af Carl Holst som folketingskandidat. Så bliver der ikke rigtig nogen tvivl om rollefordelingen,« vurderer forvaltningseksperten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Carl Holst eller Christian Ingemann Nielsen, der i dag er særlig rådgiver for Holst, til de nye oplysninger. Men Carl Holst har flere gange understreget, at Ingemann ikke har ført valgkamp for ham.

I stedet henviser han til ordlyden i stillingsopslaget for Christian Ingemann Nielsens job som kommunikationsmedarbejder, hvor der står, at han kan »indgå i den løbende daglige betjening af den øverste administrative og politiske ledelse«.

Men den formulering kan Carl Holst ikke gemme sig bag, mener Sten Bønsing.

»Ikke i de eksempler, som jeg er blevet præsenteret for. Det her er ikke funktioner, som har relation til regionen eller regionsrådsformanden som regionsrådsformand. Her er der tale om, at han har hjulpet Carl Holst med hans personlige valgkamp,« siger han.