Ekspert: Forsvarsministeriet har løjet om Blackwater

Offentlighedsrådgiver og forskningschef Oluf Jørgensen har med afsæt i Blackwater-sagen rettet henvendelse til Folketingets præsidium.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var helt bevidst, at Forsvarsministeriet i flere omgange talte usandt om Danmarks samarbejde under Irak-krigen med sikkerhedsfirmaet Blackwater, og dermed har ministeriet løjet over for Folketinget.

Det siger offentlighedsrådgiver og tidligere forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, når han skal vurdere de folketingssvar, som politikerne har fået i sagen om Blackwater.

»Forsvarsministeriet har vidst, hvad Folketinget var interesseret i, men det er blevet holdt skjult, at der har været et samarbejde med Blackwater. Man roligt kan sige, at der er tale om løgn til Folketinget,« siger Oluf Jørgensen til Radio24syv, som onsdag kunne fortælle, at Forsvarets samarbejde med Blackwater var langt mere omfattende, end det skiftende forsvarsministre har oplyst til politikerne.

»Gennem årene er der kommet en række spørgsmål til samarbejdet, men man krøb udenom, selv om man udmærket godt vidste, hvad politikerne var interesseret i,« siger Oluf Jørgensen.

Han har på baggrund af Bo Smith-udvalgets rapport om »Embedsmanden i det moderne folkestyre« rettet henvendelse til Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen med en syv sider lang skrivelse, fordi han mener, at der bør handles på en række problemstillinger - herunder sandhedspligten i de folketingssvar, som regeringens ministre løbende skal svare korrekt på.

»Det er beskæmmende at se, hvordan Folketinget bliver fyldt med løgn. Der bliver svaret udenom, og man camouflerer besvarelser med forskellige skriveteknikker. Jeg synes, det er vigtigt, at præsidiet får klargjort, at der skal svares korrekt på de spørgsmål, folketingsmedlemmerne har. Hvis man ikke kan eller ikke vil svare, må man sige det,« siger Oluf Jørgensen til Radio24syv.

Udover folketingssvarene problematiserer forskningschefen spindoktorerne på Christiansborg samt den lukkethed, der kan være i politiske beslutningsprocesser med afgørende betydning, for eksempel DONG-sagen.

»Det handler om folketingsmedlemmers muligheder for korrekt og dækkende beslutningsgrundlag, og vilkårene for folketingets og offentlighedens demokratiske kontrol,« skriver Oluf Jørgensen, som i skrivelsen opfordrer Folketinget til at handle på problemstillingerne.

På baggrund af Radio24syvs historie om Forsvarets samarbejde med Blackwater kaldte SF og Enhedslisten onsdag forsvarsminister Peter Christensen i samråd, fordi de føler sig misinformeret af ministeriet.

Peter Christensen (V) har dog ingen kommentarer til Blackwater-sagen før samrådet.

»Jeg kan forstå, at forsvaret ikke har fundet oplysninger, der kan bekræfte Radio24syvs fremstilling i forbindelse med deres tidligere svar på spørgsmål omkring et eventuelt samarbejde mellem Blackwater og forsvaret. Jeg noterer mig, at forsvaret nu på baggrund af henvendelsen vil gennemgå oplysningerne igen,« udtalte forsvarsministeren onsdag i et skriftligt svar til Berlingske Nyhedsbureau.