Ekspert: Forsvarsfusion bliver en svær balancegang

Det kan være en fin idé at samle de tre kommandoer, mener professor Sten Rynning, men det er afgørende, at fagligheden sikres.

Foto: Mads Nissen

Det er nødvendigt at holde tungen lige i munden, når Hærens Operative Kommando (HOK), Søværnets Operative Kommando (SOK) og Flyvertaktisk Kommando (FTK) skal lægges sammen, som forsvarschef Peter Bartram lægger op til. Det mener professor Sten Rynning fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

- Det vil styrke den værnsfælles kultur og tænkning, fordi de kommer til at sidde sammen. Det er nødvendigt, fordi de skal operere sammen, når de er ude. Bagsiden er, at man får de faglige miljøer rykket lidt op med roden, siger Sten Rynning.

Sammenlægningen skal gøre det muligt at spare minimum 100-150 stillinger. Det svarer til 15 procent af den samlede medarbejderstab i de tre kommandoer.

- Udfordringen bliver at sikre, at de enkelte værn stadig har en stærk idé om, hvad de skal, og hvordan de skal gøre det, nu når man styrker det fælles område. Selv om man har værnsfælles doktriner, så skal hæren jo stadig have sine egne doktriner - ligeledes med søværnet og luftvåbenet, siger han og uddyber:

- Hvordan laver man et miljø, hvor de har en stærk egenforståelse og stærke doktriner - og samtidig sikrer, at de kommer ind i stærke fælles doktriner? Det er en enorm svær balance, siger han.

Selv om Sten Rynning kalder sammenlægningen en »udmærket idé«, ser han alternative muligheder:

- Man kan godt beholde de tre operative kommandoer, men arbejde på at lave noget, der binder dem sammen i en værnsfælles tænkning, siger Sten Rynning.

En arbejdsgruppe skal inden nytår undersøge fordele og ulemper ved at samle kommandoerne. I dag er HOK og FTK placeret i Karup, mens SOK ligger i Aarhus.