Ekspert: Finansministeriet leger storebror ved KL-forhandlinger

FOAs formand beskylder finansministeren for at blande sig i overenskomstforhandlingerne med de kommunalt ansatte, men er det sandt, er der ikke noget usædvanligt eller ulovligt i det, forklarer arbejdsmarkedsforsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis det er sandt, at Finansministeriet og finansminister Bjarne Corydon (S) virkelig leger dukkeførere i kulissen ved overenskomstforhandlingerne med de kommunalt ansatte, kommer det ikke bag på Henning Jørgensen, der er professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet.

»Koordineringen har været meget stærk gennem lang tid på arbejdsgivernes side, og så stærk at Finansministeriet og staten sætter sig som storebror,« siger han.

Dennis Kristensen, formand for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA), har beskyldt Finansministeriet for at spænde ben for forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening (KL) og Danmarks Lærerforening, hvilket endvidere har fået de samlede forhandlinger med de kommunalt ansatte til at trække ud. Den forklaring lyder plausibel ifølge Henning Jørgensen.

»Staten og Finansministeriet leger storebror, og de ånder lillebror i nakken hele tiden - også under de her forhandlinger, så jeg kan ikke forstå, hvis det er noget, Dennis Kristensen er overrasket over. Der er ikke noget ulovligt i det,« siger han.

Professoren understreger, at normerne dog har ændret sig de senere år på dette område. Hvor man tidligere havde forskellige arenaer med forskellige aktører, blander staten sig i dag de fleste steder også i forhandlingerne mellem KL og de kommunalt ansatte.

»Der er sket en stigende koordination på arbejdsgiversiden, som ikke har noget tilsvarende modsvar på arbejdstagersiden. Det så vi kraftigt med lærerkonflikten i 2013, som nærmest var orkestreret fra Finansministeriets side. KL har stadig en selvstændighedsstatus formelt, men de normer er brudt noget ned gennem de senere år,« fortæller han.

Overenskomstforhandlingerne mellem KL og de kommunalt ansatte, der blev udsat sent fredag aften, genoptages lørdag klokken 17.00.