Ekspert: EU-domstol kan blokere for dansk grænsekontrol

Hvis vi stemmer ja ved folkeafstemningen 3. december om retsforbeholdet, risikerer vi ifølge ekspert at blive banket på plads af EU-domstolen. Godt argument for at stemme nej, lyder det fra DF.

Danmark risikerer at blive slæbt for EU-domstolen, hvis vi indfører grænsekontrol ved de danske grænser. Det er konsekvensen ved et ja 3. december, vurderer lektor på Syddansk Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark risikerer at blive slæbt for EU-domstolen, hvis vi indfører grænsekontrol ved de danske grænser.

Det er ifølge adjunkt ved juridisk institut Henning Bang Fuglsang Madsen, Syddansk Universitet, konsekvensen ved et ja ved folkeafstemningen 3. december til at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

»I det øjeblik, vi går over til en tilvalgsordning, så går Danmark med til, at Schengenreglerne bliver overstatslige. Det betyder rent lavpraktisk, at så får EU-domstolen magt over de ting, og så vil EU-domstolen kunne dømme Danmark for at have krænket Schengenreglerne ved at indføre grænsekontrol,« siger Henning Bang Fuglsang Madsen.

Det er allerede i dag ulovligt i henhold til Schengenreglerne at indføre grænsekontrol. Hvis vi gør det, står den danske regering højst til en skideballe af de andre EU-lande. Men det vil ændre sig, hvis vi stemmer ja til tilvalgsordningen, lyder det fra adjunkten fra Syddansk Universitet.

»Vi har i dag bedre muligheder for at slippe af sted med at lave noget, der ikke er lovligt efter Schengenreglerne. Der er det kun politisk pres, vi udsættes for. Hvis vi går med i en tilvalgsordning, og samarbejdet bliver overstatsligt, så er der mulighed for bøder og repressalier fra EU-domstolen til Danmark,« siger Henning Bang Fuglsang Madsen.

Netop grænsekontrol er en af Dansk Folkepartis store kæpheste, og partiet kæmper hårdt for at overbevise regeringen om, at kontrollen ved de danske grænser skal skærpes.

Derfor er meldingen om, at Danmark risikerer at blive sat på plads af EU-domstolen, hvis vi indfører grænsekontrol, endnu et godt argument for at stemme nej, lyder det fra europaparlamentariker Morten Messerschmidt (DF).

»Det er jo fuldstændig rigtigt, hvad der bliver sagt. Jeg synes, det er godt, at vi her i slutspurten op til afstemningen får på banen, at afstemningen handler om mange ting, blandt andet også spørgsmålet om fremadrettet at kunne indføre grænsekontrol. Hvis vi stemmer ja 3. december, så bliver det nærmest umuligt at få grænsekontrol igennem,« siger Morten Messerschmidt.

Men alternativet er, at vi stemmer nej og ryger ud af det europæiske politisamarbejde Europol?

»Der har vi jo anvist flere veje at gå ad efter et nej, for at Danmark kan blive i Europol. Hvis vi søger om en parallelaftale, så er det et spørgsmål om at videreføre det, vi har i dag. Og jeg kan ikke se hvem i EU, der vil forhindre det. Det ville være et mysterie i en højere verden for mig, hvis EU skulle sige, at EU ikke vil hjælpe Danmark og Danmark hjælpe EU med at bekæmpe kriminalitet. Så hvis vi stemmer nej, vil vi både kunne fastholde suverænitet i forhold til grænsekontrol og forblive i Europol,« siger Morten Messerschmidt.