Ekspert: DF's fodlænke-forslag kan være i strid med menneskerettigheder

Dansk Folkeparti vil nu give Politiets Efterretningstjeneste mulighed for give mistænkte fodlænke på. Også selvom vedkommende endnu ikke er dømt. Svært at forene med retssikkerhed, siger ekspert.

BMINTERN - Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen vil give mistænkte fodlænke på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sæt en elektronisk fodlænke på mistænkte personer.

Sådan lyder forlsaget fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

Partiet vil konkret give Politiets Efterretningstjeneste (PET) mulighed for at sætte en fodlænke om benet på mistænkte, også selvom vedkommende endnu ikke er dømt. Det siger Martin Henriksen til DR.dk

»Der er jo rigtig mange i det danske samfund, som har sympati for forskellige ekstreme bevægelser, eksempelvis Islamisk Stat, og det kan være svært for efterretningstjenesten at holde styr på dem alle sammen hele tiden. Derfor foreslår vi, at PET skal have mulighed for at give dem elektronisk fodlænke på,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) til DR og fortsætter:

»Dels vil vi kunne markere over for den enkelte person, at vi holder øje med ham. Og dels vil vi vide, hvor den pågældende person befinder sig. Og hvis de så tager fodlænken af, skal de kunne idømmes en fængselsstraf.«

Men forslaget bliver svært at forene med grundlæggende retssikerhed, siger Jacob Mchangama, direktør ved tænketanken Justitia, til Berlingske.

»Hvis man skal bruge så vidtgående form for overvågning, kræver det, at der er en række retssikkerhedsmæssige garantier, som skal beskytte misbrug. Det er der ikke i det her forslag,« siger Jacob Mchangama og fortsætter:

»Jeg vil også sætte spørgsmålstegn ved, om det er i strid med den Europæiske Menneskerettighedskonvention,« siger han.

Han tilføjer, at meget afhænger af forslagets konkrete udformning.

»Hvis man har en situation, hvor en efterrertningstjeneste kan beslutte, hvem man vil overvåge uden, at personen bliver oplyst om det eller har mulighed for at imødegå det ikke kan efterprøve det ved en uafhængig instans, er det meget svært at forene med det retmæssige principper,« siger Jacob Mchangama og tilføjer:

»En fodlænke er selvfølglig en meget voldsomt indgreb i privatlivets fred.«