Ekspert: Det var, hvad EU forventede

Anders Fogh Rasmussen opfyldte EU's forventninger, da han tirsdag afviste at sende den ny EU-traktat til folkeafstemning. Det siger ekspert.

EU's ledere har længe vidst, at den danske regering gjorde sit for at undgå en folkeafstemning om Lissabon-traktaten. Derfor er regeringens nej til at spørge folket ingen overraskelse, siger eksperten Sara Hagemann, der er politisk analytiker ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles.

- Jeg tror, det er den forventede besked, fordi statsministeren allerede til topmødet i juni havde fået identificeret, hvilke punkter i traktaten der ville være nødt til at blive imødekommet, for at traktaten ikke skulle til en afstemning i Danmark, forklarer hun.

Dengang mødte den danske regering op med en liste med ni punkter, der ville udløse et juridisk krav om en dansk folkeafstemning. Alle punkter er fjernet eller ændret i den endelige traktat.

- Så er der selvfølgelig også en politisk beslutning, men det har hele tiden været klart gennem forhandlingerne, at regeringen ville gøre deres, for at traktaten ikke behøvede at blive lagt til en folkeafstemning i Danmark, forklarer Sara Hagemann.

/ritzau/