Ekspert: »Det er et imponerende flot reklamefremstød«

Berlingske har bedt professor i retorik, Christian Kock, om at kaste sit blik på Lars Løkke Rasmussens åbningstale. Han ser nybrud og paralleller til Trump, og så har han et godt råd til statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstale i folketingssalen under folketingets åbning, tirsdag den 3. oktober 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Christian Kock er imponeret. Talen, som Lars Løkke Rasmussen tirsdag holdt til Folketingets åbning, er dygtigt lavet.

»Det er et imponerende flot reklamefremstød for statsministeren og for regeringen. På alle mulige måder og niveauer handler talen om, hvor godt det går,« siger Christian Kock, der er professor i retorik på Københavns Universitet og ekspert i politisk retorik.

Det er ikke nyt, at den siddende statsminister benytter lejligheden til at klappe sig selv og sine på skuldrene, når vedkommende står på talerstolen den første tirsdag i oktober.

»Det har været en tendens i de seneste år. Statsministre bruger i stigende grad åbningstalen som udstillingsvindue. Tidligere var der i højere grad tale om en nøgtern rede­gørelse,« konstaterer Christian Kock.

Lars Løkke Rasmussen afstod til gengæld fra at gøre noget, som både han og hans nærmeste forgængere ellers var blevet lidt forfaldne til.

»Han angreb ikke oppositionen. Han roste dem endda enkelte gange,« siger Christian Kock.

Minder om Trump

Åbningstalen indeholdt en del af det, som Christian Kock kalder »hånd­plukkede tal og fakta«. Eksempelvis i forbindelse med Jobreformens fase to, hvor Løkke sagde:

»Helt konkret vil 21.000 flere få en mærkbar gevinst ved at gå fra passiv forsørgelse til aktivt job« – et tal, der allerede er blevet sat nogle store spørgsmålstegn ved rigtigheden i.

»Det er lidt ærgerligt, for jeg tror, at mange vælgere er ved at være meget skeptiske over for statsministres, oppositionslederes og andre fremtrædende politikeres håndplukkede statistik. Det viser sig igen og igen, at den form for fakta og tal ikke er direkte usande, men de er heller ikke rigtige. Det minder om den måde, som Donald Trump brugte tal på i sin store tale. De tal blev pillet fra hinanden af faktatjekkere, og på samme måde kan man pille i hvert fald nogle af Løkkes tal fra hinanden,« siger Christian Kock, som anbefaler Lars Løkke Rasmussen og andre ledende politikere at finde andre måder at kommunikere budskaber på:

»Det er så åbenlyst, at man har pakket kortene.«

Løkke kredsede en del om udlændinge – et emne, der også blev behandlet i statsministerens to foregående åbningstaler.

»I lighed med den nye venlighed over for oppositionen er han også meget mere imødekommende over for udlændinge, end det tidligere har været tilfældet. Talen indeholder selvfølgelig lange passager, der beskriver problemer, men der er også flere lange passager, der er overraskende positive,« siger Christian Kock og fremhæver eksempelvis:

»Jeg vil sige til alle jer med udenlandsk baggrund, som har taget Danmark til jer: I er velkomne, I gør det godt. Bliv ved med det.«

Og så var talen til at forstå for de fleste.

»I 1960erne havde åbningstalerne et lixtal omkring de 65. Thornings og Løkkes hidtidige taler har ligget på godt 30. Jeg vil tro, at denne tale har et lixtal på 30 eller derunder.«