Ekspert: Danskerne klar til at arbejde mere

Krisebevidstheden gør os villige til at arbejde en time mere, som S-SF foreslår i deres økonomiske plan, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Socialdemokraterne og SF’s udspil om, at danskerne skal arbejde en time mere om ugen, har vakt forundring i det politiske landskab. Men hos danskerne vil det ekstra arbejde formentlig glide ned.

- Jeg tror, at danskerne vil tage positivt imod det. Alternativet er skræmmende. For vi elsker jo vores velfærdsstat og de ydelser, vi får fra den offentlige sektor. Vi er glade for børnehaverne, skolerne, omsorgen for vores ældre, siger arbejdsmarkedsforsker ved Ålborg Universitet, Thomas Bredgaard.

Din mening: Er du parat til en 38 timers arbejdsuge?

Ifølge ham vil danskerne i øjeblikket kunne acceptere at skulle arbejde mere, da vi dels befinder os i en økonomisk krise, dels står overfor store udfordringer med få unge og mange ældre i de kommende år.

- Der er ved at komme en krisebevidsthed blandt danskerne. Vi er blevet mere tilbøjelige til at give et ekstra nyk, siger han og fortsætter:

- Man kunne aldrig have præsenteret samme plan for fem år siden. Dengang ville vi ikke have arbejdet mere. Men i dag, tror jeg, vi vil udvise samfundssind.

Også i fagbevægelsen er der krisebevidsthed

Historisk set strider S-SF-udspillet med den forøgede arbejdstid med fagbevægelsens kampe om bedre vilkår for arbejderne. Men, siger Thomas Bredgaard, også her har krisen sat sit præg:

- Også i fagbevægelsen er der krisebevidsthed. Man ved, at der mangler penge, og at der skal arbejdes. Desuden vil man strække sig langt for at sikre en ny S-SF-regering.

Thomas Larsen: Redningsplan eller valgoplæg?

Hele den økonomiske plan fra Socialdemokratiet og SF vil i dag blive offentliggjort. At dele af planen allerede er sluppet ud skyldes, at man ved en fejl allerede i går kunne se en præsentationsvideo af Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal på partiernes fælles hjemmeside.

Den forøgede arbejdstid skal ifølge planen give 15 mia. kroner til statskassen, mens tiltag som nedbragt sygefravær og at unge hurtigere skal færdiggøre deres uddannelse skal hjælpe med til at sikre en besparelse på i alt 48,5 mia. kroner.