Ekspert: Brian Mikkelsens investeringer giver interessekonflikt

Erhvervsministeren Brian Mikkelsen har aktier for fem millioner i en dansk kapitalfond. Det mener en ekspert er problematisk, fordi det kan skabe interessekonflikter. Ministeren afviser problemet.

ARKIVFOTO 2016 af Erhvervsminister Brian Mikkelsen- - Se RB 20/2 2017 08.01. Regeringen overvejer at sænke selskabsskatten. Med udsigt til at både USA og Storbritannien vil sænke selskabsskatten, øjner regeringen, at Danmark skal med. . (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I januar blev det afsløret, at erhvervsministeren Brian Mikkelsen har aktier i bl.a. Apple, Novo Nordisk, Genmab og DSV. Men nu viser det sig, at han også har aktiver for 5 mio. kroner i en dansk kapitalfond – og det skaber en interessekonflikt, mener flere ekspert. Det skriver Jyllands-Posten.

Det drejer sig om den danske kapitalfond SE Blue Equity. Gennem investeringsselskabet EWM-BM Invest, som er navngivet efter initialerne på Brian Mikkelsen og hans hustru, har parret en investering på fem mio. kroner i kapitalfonden, der i 2013 søgte om en bevilling på 150 mio. kroner fra Vækstfonden.

Forslaget blev dog afvist, og i dag er Brian Mikkelsen qua sin stilling som erhvervsminister den øverste chef for netop Vækstfonden. Det er problematisk, mener Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet:

»Der er en klar, underliggende interessekonflikt. Ministeren har indflydelse på dem, der har betydning for selskabet gennem eksempelvis Vækstfonden,« siger professoren til Jyllands-Posten.

Fra 2013 til 2016 var Brian Mikkelsen en del af SE Blue Equitys bestyrelse, men i dag er han trådt ud, og derfor mener han ikke, at der er tale om nogen interessekonflikt.

»Vi har under én procent af aktierne og har ingen indflydelse på det overhovedet. Jeg er ude af bestyrelsen,« siger Brian Mikkelsen til TV2.

At Brian Mikkelsen har aktier i Apple, Novo Nordisk, Genmab, DSV kom frem i januar efter, at alle VLAK-regeringens ministre fremlagde deres privatøkonomiske interesse. Her stod dog intet om SE Blue Equity, da Brian Mikkelsen og hustruen ejer disse aktier gennem investeringsselskabet EWM-BM. Igen afviser Brian Mikkelsen at det er et problem, men det mener Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX:

»Når det ikke oplyses klart, at selskabet har investeret i kapitalfonden, mindskes mulighederne for, at offentligheden kan se potentielle interessekonflikter. Åbenhedsreglerne kommer dermed ikke til at fungere efter hensigten.«

Ønsker man at tage et dybere kig i erhvervsministerens privatøkonomiske interesse, kan det gøres HER, mens den samlede oversigt over alle regeringens ministre kan findes HER: