Ekspert: Borgmester tynger sine embedsmænd med moské-udtalelser

Det er problematisk, at Aarhus’ borgmester åbent tilkendegiver, at han er modstander af en udvidelse af den omstridte Grimhøj-moské. Dermed lægger han pres på de embedsmænd, der skal behandle byggeansøgningen, vurderer kommunalforsker.

Foto: Henning Bagger

Hverken borgmestre eller andre må presse deres embedsværk til at træffe særlige beslutninger. Derfor er det dybt problematisk, at borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), åbent tilkendegiver, at kommunen vil gøre alt, hvad den kan, for at forhindre, at den omstridte Grimhøj-moské får lov til at udvide. Det vurderer kommunalforsker Roger Buch.

»Borgmesteren siger i virkeligheden, at han er modstander af både moskéen og en udvidelse af dens lokaler. Hans udtalelser bliver problematiske, fordi han lægger et politisk pres på sine embedsmænd. Han siger klart og tydeligt, at han gerne vil have, at de går i en bestemt retning. Det er dybt problematisk, fordi embedsmændene jo ikke skal lade sig påvirke af, hvad borgmesteren eller andre mener,« siger Roger Buch.

Ifølge moskéens formand, Oussama El Saadi, har bestyrelsen planer om at udvide for mellem fem og ti millioner kroner. Men i Aarhus Kommune er man langt fra interesseret i, at moskéen, der har ry for at være et arnested for radikaliserede unge muslimer, udvider.

»Udover at det er en provokation, så er det også en rigtig dårlig idé. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, inden for lovens rammer, for at lægge pres på moskéen og lægge hindringer i vejen for, at den kan udvide. Vi vil selvfølgelig behandle deres ansøgning, men hvis der er nogen mulighed for at afvise den, så er jeg ret sikker på, at Aarhus Byråd vil gøre det,« siger Jacob Bundsgaard.

Lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing afviser imidlertid, at kommunen har mulighed for at bremse en udvidelse af Grimhøj-moskéen.

»Hvis byggeplanerne passer ind i lokalplanen og overholder loven, så bliver det svært at forhindre,« siger Sten Bønsing.

Dog er der mulighed for at besværliggøre processen, påpeger han:

»Kommunen skal selvfølgelig altid behandle alle sager ens og lige grundigt, men i den praktiske virkelighed vil man nok typisk gøre det, at man er endnu mere grundig i forhold til, om alt er opfyldt, altså miljøregler, støjregler, byggelov og så videre. Men det er en uklar balancegang, for som sagt skal kommunen jo altid være grundig,« siger lektoren.

Flere folketingspolitikere har opfordret justitsminister Mette Frederiksen (S) til at undersøge, om man kan lukke moskéen. Men Danmarks nok mest yderliggående moské, der i dag har en menighed på omkring 700 personer, har altså helt andre planer.

»Vi skal renovere hele etagen, så der i fremtiden bliver en stor hal, hvor man kan bede, en større afdeling til kvinder, et stort bibliotek og en bedre afdeling til weekendskole,« siger formand Oussama El-Saadi i DR-dokumentaren »Den fordømte moské«, der blev vist tirsdag.

Oussama El Saadi siger også i dokumentaren, at han er modstander af demokrati, ligesom moskéen støtter terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS).

»Når man på den måde sætter sig helt uden for samfundet, så skal man ikke forvente at få en blid medfart hverken i debatten eller i det kommunale system,« siger Jacob Bundsgaard.

Aarhus Kommune har endnu ikke modtaget nogen ansøgning om byggetilladelse fra Grimhøj-moskéen.