Ekspert: Borgmester-fyringer kan blive noget rod

Det skal ikke blive for nemt at suspendere en borgmester, advarer en professor, efter at regeringen har valgt at følge Farum-kommissionens anbefalinger.

Efter ti års granskning er Farumkommissionens rapport kommet. Den fører til, at vil undersøge, hvordan det kan blive nemmere for kommunalbestyrelser at suspendere en borgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlemmer i landets kommunalbestyrelser skal ikke have lov til at udskifte borgmestre i tide og utide. Sådan lyder advarslen fra professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

- Problemet kan blive, at man skifter borgmester med jævne mellemrum, fordi det politiske flertal ændrer sig i løbet af en valgperiode. Det kan blive noget rod, siger Sten Bønsing.

Udmeldingen kommer, efter regeringen i dag har besluttet at nedsætte et udvalg, der skal undersøge, hvordan det kan blive nemmere for kommunalbestyrelser at suspendere en borgmester. Dermed følger regeringen Farum-kommissionens anbefalinger, som netop er blevet offentliggjort efter ti års arbejde.

- Kommunalbestyrelsesmedlemmer får en langt stærkere håndbremse over for borgmestre, som kan finde på at skeje ud. På den måde kan vi forhindre en ny Farum-sag, siger justitsminister Morten Bødskov (R) til Berlingske Nyhedsbureau.

Men der er en god grund til, at det i dag er svært at suspendere en borgmester, siger Sten Bønsing.

- Udgangspunktet er jo, at en kommunalbestyrelse ikke skal have mulighed for at afsætte en borgmester i tide og utide, siger professoren.

Desuden har det kommunale system allerede lært af sagen fra Farum.

- Sagen har fået den betydning, at kommunalbestyrelsesmedlemmer i dag er langt mere omhyggelige med sagerne og det materiale, der lægger til grund for deres beslutninger, siger Sten Bønsing.

Det var BT, der i 2002 afslørede, at daværende borgmester Peter Brixtofte (V) drak dyr rødvin på skatteydernes regning og i en årrække groft havde misbrugt kommunale midler på flere måder. Borgmesteren havde blandt andet fusket med store sponsorater til Farum Boldsklub A/S og med fuldt overlæg påført kommunen økonomiske tab til fordel for en af Brixtoftes nære venner. Brixtofte blev idømt i alt fire års fængsel for sit kommunale fusk.

Det har taget Farum-kommissionen ti år og 60 millioner kroner at undersøge sagen.