Ekspert: Bødskov ruttede ikke med sandheden

Justitsministeren talte ikke usandt i Folketinget om hjemsendelsesaftale, men sagen »lugter lidt«, mener ekspert i forvaltningsret.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Justitsminister Morten Bødskov (S) fortiede ikke oplysninger i sagen om den dansk-irakiske hjemsendelsesaftale, men omvendt ruttede han ikke med sandheden. Det vurderer ekspert i forvaltningsret, professor Claus Haagen Jensen.

Sagen handler om, at selv om Justitsministeriet i januar 2012 konkluderede, at irakerne havde brudt hjemsendelsesaftalen, så sagde Morten Bødskov intet om ministeriets konklusion de gange, han blev spurgt til aftalen i Folketinget.

15. marts konstaterede Morten Bødskov ifølge dagbladet Information, at Danmark »siden indgåelsen den 13. maj 2009 af tilbagetagelsesaftalen med Irak« havde haft »et godt samarbejde med de irakiske myndigheder omkring udsendelse af afviste asylansøgere fra Danmark til Irak«, svarede ministeren.

Claus Haagen Jensen mener ikke, at Morten Bødskov med det svar har ført Folketinget bag lyset.

- Svaret er ikke ensbetydende med, at han har talt usandt, men det er klart, at det lugter jo lidt, siger han.

Lugter af hvad?

- Af at han ikke har taget så meget af sandheden med, så det har været ligefrem påtrængende, siger Claus Haagen Jensen og understreger reglerne:

- Man må ikke fortie oplysninger for Folketinget, og man skal svare sandt. Det er Folketinget, der selv bestemmer, hvad der skal ske, hvis bestemmelsen overtrædes, siger han.

Dansk Folkeparti og Enhedslisten mener, at Morten Bødskov med sine svar har begået et alvorligt brud på den tillid, der bør være mellem regeringen og Folketinget.

- Når vi indkalder ministeren til samråd om hjemsendelse af asylansøgere og specifikt spørger til de irakiske asylansøgere, skal han selvfølgelig oplyse, hvis hans ministerium mener, Irak har brudt hjemsendelsesaftalen, siger Morten Henriksen (DF) til Information.

Samme toner lyder fra Enhedslistens Pernille Skipper:

- Det ser ud til, at ministeren har tilbageholdt oplysninger bevidst, og det kan man ikke kritisere skarpt nok, siger hun.

Claus Haagen Jensen er usikker på det videre forløb i sagen.

- Ud fra de oplysninger, jeg har, tør jeg ikke sige, hvad der sker. Men han (Morten Bødskov, red.) skal ikke tro, at sagen bliver glemt, siger han.