Ekspert: Afvisning af islamists statsborgerskab kan føre til retssag

Afgørelsen om Belal El-Khatibs statsborgerskab strider med den almindelige retssikkerhed og princippet om, at alle er lige for loven, vurderer seniorforsker Eva Ersbøll.

Belal El-Khatib. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indfødsretsudvalgets afvisning af islamisten og antidemokraten Belal El-Khatibs danske statsborgerskab åbner op for stor retsusikkerhed.

Der er ingen faste love om, at man ikke må ytre sig udemokratisk, når man søger om statsborgerskab, og derfor bryder afgørelsen med princippet om at alle er lige for loven. Det vurderer seniorforsker i indfødsret ved Institut for Menneskerettigheder, Eva Ersbøll.

»Grundlaget virker vilkårligt. Der kan være andre, der mener eller siger det samme, men hvis navne ikke bliver genkendt. Der er jo ikke et felt i ansøgningen, hvor man skal oplyse sit syn på demokratiet,« siger Eva Ersbøll og fortsætter:

»Det betyder, at man ikke rammer ens og dermed åbner op for et brud på en ligebehandlingsgrundsætning, hvilket kan resultere i diskrimination. Ud fra en almindelig menneskeretlig tankegang er det problematisk. Når man gør indgreb i folks retstilling, så skal det have lovhjemmel, og der skal være en række kvalitetskrav til loven omkring forudsigelighed og så videre. Og så skal alle behandles ens for loven.«

Belal El-Khatib opfylder alle krav til statsborgerskab og har underskrevet den troskabserklæring, der blev indført som et yderligere krav i 2002.

Sideløbende har han dog offentligt givet udtryk for, at han ønsker demokratiet afskaffet og Danmark omdannet til et kalifat.

De Konservatives Naser Khader opdagede hans navn i bunken med i alt 2.500 ansøgere og havde held til at få fremkaldt en afstemning i Indfødtsretsudvalget om netop El-Khatib.

»Det er en historisk afgørelse. Det er en stor dag for vores demokrati,« sagde Khader tidligere på dagen til Berlingske Nyhedsbureau.

Et flertal, der består af de borgerlige partier i Folketingets såkaldte indfødsretsudvalg, besluttede mandag at stemme nej til, at El-Khatib kan blive dansk statsborger.

»Vi skal reagere, hvis vi har en viden, og det har vi her. At det så er tilfældigt, at den viden er kommet, ja, men der er nogle ting, der er tilfældige her i verden, og vi skal reagere uanset,« siger formanden for udvalget, Christian Langballe fra Dansk Folkeparti

Ifølge Eva Ersbøll er de tilfældige forhold dog problematisk i forhold til den danske retssikkerhed.

»Hvis man ikke har en klar lovgivning med nogle betingelser, man stiller op, og hvor man kan forudse, hvordan ens retsstilling er, så åbnes der op for en problematisk vilkårlighed,« siger hun.

Kravet har indtil nu været sådan, at hvis man nægter at underskrive troskabserklæringen, så får man afslag. Men hvis man underskriver erklæringen, har man opfyldt den betingelse.

»Man har at gøre med en ansøger, der efter det oplyste opfylder alle de krav, man har skrevet ned for statsborgerskab. Derfor har man meddelt ham, at det kan han godt få indfødsret, og så meddeler man nu, at det kan han så ikke alligevel, fordi han siger noget udemokratisk,« siger Eva Ersbøll.

Menneskeretskonventionen har for et par måneder siden stillet krav til, at Danmark skal kunne begrunde afgørelserne om statsborgerskab, for at kunne holde øje med om kravene til ligebehandling overholdes.

»Jeg tænker umiddelbart, det bliver svært at begrunde det afslag, El-Khatib nu får, på en måde så begrundelsen kan anvendes generelt. Der er rigtig mange åbne spørgsmål i det. For mig at se er det store problem den vilkårlighed, der er blevet åbnet op for, når en ansøger, der opfylder alle betingelser, får afslag. Spørgsmålet, om der er tale om forskelsbehandling som udgør diskrimination, vil man i princippet kunne gå til domstolene og få prøvet,« siger Eva Ersbøll

Ifølge Naser Khader bør det være et privilegium og en belønning at få dansk statsborgerskab, og det fortjener El-Khatib ifølge ham ikke.

»Det skal vi give til andre, som er loyale over for Danmark, og det danske demokrati, og som bidrager positivt til Danmark,« siger han og tilføjer, at han nu vil kigge de andre ansøgninger igennem for at se, om der er nogle, der har samme type holdninger som El-Khatib.