Ekspert advarer mod hård kurs overfor Syrien-krigere

Det kan blive en selvopfyldende profeti, hvis alle hjemvendte Syrien-krigere behandles som terrorister, lyder advarslen fra ekspert i radikalisering.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens debatten raser om, hvad man skal stille op med danske statsborgere, der har været i Syrien for at kæmpe, advarer en forsker om, at en hård kurs over for de hjemvendte krigere kan give bagslag.

Det anerkendte Internationalt Center for Radikaliseringsstudier (ICSR) i London har de seneste 18 måneder interviewet 450 europæiske Syrien-krigere. Centrets direktør, Peter Neuman, advarer ifølge Kristeligt Dagblad om, at »hvis man behandler alle Syrien-krigere som terrorister, risikerer det at blive en selvopfyldende profeti«.

»Retsforfølgelse bør kun være et af statens instrumenter. Det handler ikke om at være blød, men om at være klog,« hedder det i udtalelsen.

Professor i psykologi ved Aarhus Universitet Preben Bertelsen, der hjælper hjemvendte Syrien-krigere, er enig.

»Det er vigtigt at understrege nu, hvor mange politikere i både Danmark og udlandet kappes om at slå hårdest ned på Syrien-krigerne. Farer samfundet for hårdt frem med en retorik præget af afvisning, er risikoen, at de unge bliver skubbet ud i yderligere ekstremisme,« siger Preben Bertelsen til Kristeligt Dagblad.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen (S), påpeger over for avisen, at regeringen har iværksat en exitstrategi, og at kursen dermed ikke kun er hård.

Eksempelvis har Aarhus Kommune og Østjyllands Politi etableret et særligt exitberedskab, der hjælper hjemvendte Syrien-krigere. Den såkaldte Aarhus-model har vakt international opsigt, og den vurderes også at have en effekt i form af færre udrejsende. Mens der i 2013 rejste mindst 27 personer fra Østjylland til Syrien, vurderer politiet, at kun en enkelt er taget af sted siden januar 2014.