Ekskollega angriber Messerschmidt

Morten Messerschmidts tidligere DF-partikollega i Europa-Parlamentet, Anna Rosbach, anklager ham for at misrøgte sit mandat fra vælgerne. Messerschmidt kalder det 67-årige EP-medlem for »en forskruet lille pige«.

Morten Messerschmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I tre år har hun været tavs om sit brud med Morten Messerschmidt.

Nu giver europarlamentsmedlem Anna Rosbach, der i 2009 sikrede sig Dansk Folkepartis EP-mandat nummer to, for første gang sin version af parløbet med Messerschmidt og den reelle årsag til, at hun i marts 2011 forlod Dansk Folkeparti.

Dengang afviste hun at give en begrundelse for sin exit. Det skyldtes »private årsager«, lød det fra hende. Nu fortæller Anna Rosbach, at hendes partiskifte i høj grad skyldtes samarbejdet – eller mangel på samme – med Morten Messerschmidt.

»Hvis danskerne vil have noget gennemført hernede, er det ikke Morten Messerschmidt, de skal stemme på. Han har aldrig sat sig ind i, hvordan systemet fungerer. Han har brugt fem år på at promovere sig selv derhjemme. Så har jeg sagt det rent ud af posen. De midler, han har fået hernedefra, har han brugt på partiet derhjemme og på sin egen promovering,« siger Anna Rosbach.

Den hårde anklage skyldes, at hun efter eget udsagn forsøgte at arbejde aktivt i Europa-Parlamentet, men at Messerschmidt ifølge Rosbach anlagde en anden stil.

»Morten kunne ikke forstå, at jeg gerne ville arbejde. Han skulle bare stemme et eller andet igennem – eller lade være – og det skulle gerne være så negativt som muligt. Sådan ser jeg ikke verden. Jeg ville gerne arbejde for også at gøre en positiv forskel for resten af Europa. Jeg sidder ikke hjemme og kigger navlebeskuende på, hvad der sker i Danmark,« siger Anna Rosbach.

Hun var politisk rådgiver for DFs tidligere europaparlamentsmedlem, Mogens Camre, i knap ti år, inden hun selv blev DF-politiker, men kan i høj grad takke Morten Messerschmidt for at, hun blev valgt til Europa-Parlamentet i 2009. Med 284.500 personlige stemmer sikrede DF-spidskandidaten to mandater til Dansk Folkeparti. Mandat nummer to tilfaldt den tidligere kontorchef fra Hundested, Anna Rosbach, som med 3.592 stemmer lige akkurat blev nummer to på DFs liste.

Næstlaveste stemmedeltagelse

Morten Messerschmidt afviser, at han ikke passer sit arbejde i Europa-Parlamentet. Ifølge optællinger fra VoteWatch.eu er Morten Messerschmidt med cirka 80 procents stemmedeltagelse den danske EU-parlamentariker – med undtagelse af Claus Larsen-Jensen (S) – der har den laveste stemmedeltagelse i parlamentets plenarsal, men deltagelse i parlamentet skal også måles på for eksempel spørgeaktivitet og arbejdet med rapporter.

»Poul Nyrup Rasmussen deltog i 75 procent af afstemningerne fra 2004 til 2009. Betyder det så, at han var doven og sjoflede sit arbejde? Nej,« siger Morten Messerschmidt.

Han mener, at kritikken af hans håndtering af de økonomiske midler fra parlamentet nærmer sig en æreskrænkelse og svarer hårdt igen.

»Hun sad og arbejdede sammen med Mogens Camre i ni et halvt år uden at have kvababbelser. Det er forunderligt, at hun lige pludselig mener, at der er sket en drejning, som hun ikke kunne håndtere. Hun er en lille forskruet pige,« siger Morten Messerschmidt.

Som løsgænger meldte Anna Rosbach sig ud af den sammensatte europaparlamentsgruppe Europæisk Frihed og Demokrati (EFD), hvor DF har sæde, og blev optaget i den mere moderate gruppe Europæiske Konservative og Reformister (ECR), hvor blandt andre de britiske konservative sidder.

Messerschmidt forsøgte tidligere at blive en del af samme gruppe, men ifølge Rosbach blev han afvist på grund af udtalelser om muslimer og islam.

»Messerschmidt havde været ude med nogle vilde udtalelser. Forgængeren (Mogens Camre, red.) var lige så racistisk, og det ville de britiske konservative ikke være med til. De kunne godt se, hvad Dansk Folkeparti stod for. Det var de ikke indforståede med. Der sidder en del britiske muslimer i den gruppe og den hetz, som Dansk Folkeparti i årevis har kørt mod alt, hvad der hedder muslimer, synes de, ikke var vanvittig morsom,« siger Anna Rosbach.

Morten Messerschmidt afviser beskyldningerne og siger, at årsagen til, at han ikke skiftede gruppe, skyldtes uenighed om Tyrkiet i EU.

»Det beroede på, at de insisterede på en stemmedisciplin, hvor alle skulle stemme ens. De var tilhængere af tyrkisk medlemskab af EU, hvilket jeg betragtede som ret vanskeligt, og så blev vi tilbudt nogle bedre vilkår i EFD-gruppen,« siger Messerschmidt.

Da Anna Rosbach forlod Dansk Folkeparti, kaldte Messerschmidt hende for »illoyal«, men hun afviser, at det er hende, der har svigtet sit mandat fra vælgerne.

»Jeg har ført Dansk Folkepartis politik. Jeg har gjort alt, hvad jeg kunne for, at den almindelige dansker får bedre mad, har mulighed for bedre sundhed og ordentlige arbejdsvilkår,« siger Anna Rosbach, som sidenhen har meldt dig ind i DF-afhopperen Christian H. Hansens Miljøpartiet Fokus og ikke genopstiller til Europa-Parlamentet.