Eksforsvarschef forundret over Gade

Tidligere forsvarschef Jesper Helsø er overrasket over, at hans daværende chef, forsvarsminister Søren Gade, måske stod bag lækken om, at Jægerkorpset skulle sættes ind i Irak: »Det var pokkers,« siger han.

Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen har til dato taget ansvaret for at have lækket oplysninger til TV 2, om at Jægerkorpset skulle sættes ind i Irak i foråret 2007. Men at det angiveligt var forsvarsministeren selv, der stod bag lækken, kommer bag på daværende forsvarschef Jesper Helsø.

»Hvis det er rigtigt - så må jeg sige: Det var pokkers! Så kan jeg godt forstå, at TV 2 og Jyllands-Posten ikke holdt historien tilbage. Men lad nu retssagen køre,« siger Jesper Holsø.

Jesper Helsø vurderede dengang, at det ville bringe jægersoldaterne i unødig fare, hvis oplysningen om deres udsendelse kom frem, inden de var på plads i Irak.

Helsø fik ikke besked fra sin minister om sagens sammenhæng, inden han fredag aften den 27. april 2007 i telefonopringninger til TV 2 og Jyllands-Posten bad dem udskyde offentliggørelsen af nyheden om Jægerkorpsets indsættelse. Men Jyllands-Postens chefredaktør, Jørn Mikkelsen, sagde nej.

Derfor overrasker det Jesper Helsø, at Forsvarets daværende efterretningschef, Jørn Olesen, i dag fortæller, at det var Søren Gade selv, der talte over sig under en briefing i den danske lejr i Irak foran en journalist fra TV 2.

»Dialogen mellem forsvarsministeren og oberst K.B. Petersen kunne formentlig høres af alle ... og journalisterne var til stede, da Jægerkorpsets indsættelse blev nævnt,« har Jørn Olesen fortalt til Københavns Politi.

Gade benægtede i samråd

SFs forsvarspolitiske ordfører, Holger K. Nielsen, er ikke overrasket over de nye oplysninger. Han har hele tiden sagt, at den mest sandsynlige forklaring på lækagen er, at daværende forsvarsminister Søren Gade (V) er kommet til at tale over sig i Irak foran TV 2-journalisten Rasmus Tantholdt.

»For mig at se var det den mest plausible forklaring, at lækken var sket som en fortalelse af Søren Gade. Jeg kender ham jo, og han er sådan en hyggelig fyr, som godt kan lide at tale. Og så tænker han sikkert ikke på, at der er en journalist til stede,« siger Holger K. Nielsen.

Han konfronterede flere gange forsvarsministeren med sin formodning under et samråd den 11. februar i år. Men Søren Gade afviste på det bestemteste, at han havde talt over sig foran en journalist. Halvanden uge senere trak Gade sig som minister.

»Søren Gade ville nok ikke kunne have fortsat som minister, hvis han selv stod bag lækagen. Men der er jo ikke sket noget kriminelt, som jeg ser det. Det var en fortalelse,« siger Holger K. Nielsen, som afviser, at det kan få strafferetslige konsekvenser for Søren Gade.

»Han har ikke noget ministeransvar længere. Og da han er gået som minister, har han jo på forhånd taget konsekvensen,« mener Holger K. Nielsen.

Trods gentagne forsøg lykkedes det heller ikke i går at få en kommentar fra Søren Gade, mens hans daværende spindoktor Jacob Winther efter anbefaling fra sin advokat ikke udtaler sig, mens han er sigtet af politiet.