Eks-minister krydsforhørt i sag om statsløse­­

Tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj var ikke klar over, at hendes ministerium gik imod FNs konventioner, da det systematisk forhindrede unge statsløse i at få dansk statsborgerskab. Det fortalte hun gang på gang i Statsløsekommissionen.

Tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj afhøres af Statsløsekomissionen Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vidste Venstres tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj, at hendes ministerium nægtede unge statsløse ret til dansk statsborgerskab i strid med FNs konventioner?

Det spørgsmål skulle Rikke Hvilshøj selv svare på, da hun onsdag var indkaldt i den såkaldte Statsløsekommission, som skal kulegrave sagen om de ulovlige afgørelser om statsborgerskab, som endte med at koste Hvilshøjs efterfølger, Birthe Rønn Hornbech, ministerposten.

Og Hvilshøj slog flere gange fast, at hun som minister troede, at reglerne blev fulgt til punkt og prikke.

»Jeg var overhovedet ikke vidende om, at der ikke blev sagsbehandlet i overensstemmelse med konventionerne. Modsat så fik jeg flere gange i min ministertid i forskellige sammenhænge orientering om, at man i systemet selvfølgelig var fuldt klar over konventionerne og de særlige regler, der gjaldt unge statsløse og børn. Og det stillede jeg mig tilfreds med,« forklarede Rikke Hvilshøj.

Under afhøringen gjorde hun det klart, at regeringen nok var parat til at gå til grænsen i lovgivning om udlændinge i Danmark, men aldrig længere end det.

»Konventionerne lå fast set med regeringens øjne, de var ikke som sådan til diskussion. Der kom ikke et udspil til ændringer fra regeringens side,« sagde den tidligere minister.

Hun slog også fast, at hun havde fuld tillid til sine embedsmænd og havde en tro på, at de forvaltede i overensstemmelse med konventionerne, når der blev givet tilsagn til eller afslag på dansk statsborgerskab til statsløse.

Det gav heller ikke lejlighed til undren eller nærmere granskning af reglerne, da Institut for Menneskerettigheder i 2006 skrev til Rikke Hvilshøj med en kritik af ministeriets praksis på området. Onsdag forsvarede Rikke Hvilshøj, at hun dengang afviste kritikken i et brev til instituttet.

»Som minister er man ikke nede i sagsbehandlingen. Jeg skal som minister ikke være nede i sagsbehandlingen, og derfor har jeg heller ikke haft det her kendskab,« sagde hun.

Først i 2010 blev Integrationsministeriets ulovlige praksis stoppet. På daværende tidspunkt havde Hvilshøjs efterfølger, Birthe Rønn Hornbech, ellers kendt til bruddene på FN-konventionerne i mere end et år. Men uden at reagere eller orientere Folketinget. 8. maj bliver det Birthe Rønns tur til at forklare sig kommissionens vidneskranke.

Indtil da vil Rikke Hvilshøj ikke gisne om, hvordan ministeriet i så lang tid kunne forvalte i strid med FNs konventioner.

»Det er svært at sige, og jeg tror ikke, at jeg er den rette til at komme med et bud. Det er jo en af de ting, Kommissionen her skal afdække, og det vil jeg overlade til den,« siger hun.