Eks-DFer sat på plads af DF-toppen: »Jeg syntes, at man måtte gøre noget, men det er åbenbart ikke velset«

Efter at have modtaget massiv kritik for at have opfordret Kristian Thulesen Dahl til at gå af som formand for Dansk Folkeparti, har kritikeren nu selv valgt at forlade partiet. »Det blev udtrykt, at man ikke var særligt begejstret for, at jeg havde skrevet det læserbrev,« siger Hans K. Sønderby.

Hans K. Sønderby, der er byrådsmedlem fra Esbjerg, opfordrer DF-formand Kristian Thulesen Dahl til at trække sig som formand for partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Den esbjergensiske lokalpolitiker fra Dansk Folkeparti Hans K. Sønderby skabte mandag overskrifter i landsdækkende medier, da han i Avisen Danmark opfordrede partiformand Kristian Thulesen Dahl til at gå af som formand.

Men nu melder byrådsmedlemmet sig selv ud af partiet.

Det sker ifølge ham selv, fordi det ikke går godt for partiet – og fordi der ikke er plads til at påpege netop dette.

»Vi er mange, der kan iagttage, at det ikke går fremragende for partiet. Derfor syntes jeg, at man måtte gøre noget, men det er åbenbart ikke velset, når det ikke sker internt,« siger Hans K. Sønderby.

Han siger, at han i kølvandet på sit læserbrev i Avisen Danmark oplevede stærk kritik fra sine egne partifæller fra både lokalbestyrelsen i Esbjerg og fra resten af landet. Det hele kulminerede i, at Dansk Folkepartis mangeårige partisekretær Poul Lindholm Nielsen ringede til Hans K. Sønderby for at have »en kammeratlig samtale«, som Sønderby formulerer det.

»Det blev udtrykt, at man ikke var særligt begejstret for, at jeg havde skrevet det læserbrev. Man syntes, det var meget forkert, og at det skulle jeg i hvert fald ikke gøre igen,« siger han.

For Sønderby selv er det en nødvendighed, at man ikke skal være tvunget til at vende og dreje hvert et ord, før man skriver eller siger noget et sted. Men den nødvendighed skurrede mod linjen i det topstyrede parti, mener han.

»Jeg har brug for at kunne lufte politiske meninger også i form af læserbreve. Jeg prøver at tænke over, hvad jeg skriver, men jeg kan ikke altid skrive noget, som alle er lige begejstrede for,« siger han.

Er det ikke bare linjen, at man i DF holder kritikken internt?

»Det har det været i mange år, og jeg kan også godt finde fornuftige begrundelser for at gøre det. Men når partiet sidst fik et utroligt dårligt valg, og når meningsmålingerne fortsætter nedad, så burde man kunne acceptere, at nogen måske ikke synes, at partiformanden skulle blive ved med at stå i spidsen for det hele.«

Den sidste dråbe faldt, da Sønderbys kollegaer i den esbjergensiske lokalbestyrelse også vendte ham ryggen.

»Jeg skal føle, at der er en opbakning fra dem, jeg arbejder sammen med. Ellers giver det ikke rigtigt mening mere,« siger han.

Hans K. Sønderby nåede at være medlem af Dansk Folkeparti i 18 år, og han fortsætter som løsgænger i byrådet i Esbjerg indtil kommunalvalget i efteråret.

Længere nedtur

Udmeldingen kommer efter en længere periode, hvor Dansk Folkeparti har været martret af intern uro og flere byrådsmedlemmer, der har meldt sig ud af partiet.

Hans K. Sønderby valgte oprindeligt at rejse kritikken i Avisen Danmark, fordi det stod klart for ham, at partiet efter fire dårlige valg i streg var i krise. Derfor mente han ikke længere, at Kristian Thulesen Dahl var den rigtige mand ved roret i partiet.

Han gav både i sit læserbrev og i en efterfølgende artikel i Avisen Danmark udtryk for, at han så Morten Messerschmidt som den rigtige til at overtage formandsposten i partiet.

På det seneste har flere politiske meningsmålinger spået, at partiet ville få under 6 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Det står i stærk kontrast til de 21,1 procent, som partiet fik ved folketingsvalget i 2015.