Eks-departementschef bakker op om flere politiske embedsmænd

Tidligere departementschef i Erhvervsministeriet bakker ordførere fra Venstre og Socialdemokraterne op i sag om politiske embedsmænd. Regeringen bør nedsætte en kommission, lyder vurderingen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Embedsmænd har fået for meget politisk indflydelse. Sådan lyder det fra ordførere fra Venstre og Socialdemokraterne, der foreslår, at en minister bliver udstyret med flere politiske embedsmænd, der kan give det faste embedsværk et politisk modspil. Den udmelding bakkes op af Jørgen Rosted, der var departementschef i Erhvervsministeriet fra 1993 til 2001.

»Jeg er fuldstændig enig i, at det faste embedsværk i dag har for meget politisk indflydelse. Forklaringen er, at embedsmænd i dag er hovedaktør i at forme politikken. Værdier, retninger og ansvaret for politikken er formelt set politikernes ansvar, men i dag foregår udformningen af politikken hos det neutrale embedsværk i maskinrummet,« siger Jørgen Rosted til Berlingske Nyhedsbureau.

I Danmark værner man om et neutralt embedsværk, hvis opgave traditionelt har været at informere om, hvad der var op og ned i faglige sager. I dag bliver den politisk-taktiske rådgivning mere og mere omsiggribende, og de embedsmænd, som varetager den opgave, burde ikke også have ansvaret for den neutrale faglige rådgivning, mener Jørgen Rosted.

»Hverken Venstres eller Socialdemokratiets ordfører går ind i, hvordan man vil løse opgaven med flere politisk udpegede embedsmænd. Jeg mener, man bør få en kommission til at se på, hvordan det foregår i andre lande. Man har politiske kabinetter i Centraleuropa, man har statssekretærer i Sverige, og man har juniorministre i England. Der er mange erfaringer, vi kan lære af,« siger han.

Venstres Karsten Lauritzen (V) og Socialdemokraternes Jacob Bjerregaard (S) foreslår i Jyllands-Posten onsdag, at man blandt andet kan indføre såkaldte viceministre, der skal hjælpe ministrene med at tænke og udvikle politik. Men den løsning vil ifølge Jørgen Rosted ikke fungere alene.

»En minister mere i ministerierne vil ikke gøre den store forskel. Hvis man derimod får flere politisk udpegede faglige eksperter ind i ministerierne til at hjælpe med politikudviklingen, så vil man kunne flytte selve politikudviklingen væk fra det faste embedsværks skuldre,« siger Jørgen Rosted.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), forklarer til Jyllands-Posten, at flere politiske embedsmænd ikke er regeringens politik.