Ejendomsmæglere: Ægte øjne skal fastslå huses værdi

Hvis boligers værdi skal vurderes ud fra luftfotos, vil det udløse en bølge af fejl, mener ejendomsmæglerne.

Regeringen vil bruge luftfotos som supplement til vurderingen af 350.000 boliger. Arkivfoto Scanpix/Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

København. Regeringen foreslår, at billeder taget fra oven skal hjælpe til at fastsætte værdien af i alt cirka 350.000 boliger i Danmark.

Men luftfotos vil være overfladiske og medføre en masse forkerte ejendomsvurderinger, forudser Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Hvis man betragter en ejendom ud fra et luftfoto, vil man stort set kun kunne se, hvilken farve husets tag har, siger formand Torben Strøm.

- Man kan ikke se, hvilke materialer der er brugt ud- og indvendigt, den håndværksmæssige udførelse, eller i hvilket omfang en ejendom er vedligeholdt. Dermed får man ikke et retvisende billede af værdien.

Jyllands-Posten har fået indblik i detaljerede dokumenter, som regeringen har udleveret i de aktuelle forhandlinger om en ny boligbeskatning.

Her fremgår det ifølge avisen, at regeringen blandt andet vil bruge luftfotos til at fastsætte værdien af ejendomme, som et nyt omfattende it-system ikke kan vurdere tilstrækkeligt præcist.

Men kun en "meget lille andel" af boligvurderingerne vil ramme plet, hvis de laves på baggrund af luftfotos, forventer Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Alle de boligejere, som får en forkert vurdering, har kun en vej at gå. Og det er at klage over vurderingen, siger Torben Strøm.

Skatteminister Karsten Lauritzen påpeger da også over for Jyllands-Posten, at boligejerne får mulighed for at klage.

- Det glæder jeg mig da over. For jeg ved godt, hvem der bliver kaldt ud, hvis boligejere vil klage over en ejendomsvurdering, siger Torben Strøm.

- Så vil det være naturligt at få en faguddannet person med et stort lokalkendskab - den lokale ejendomsmægler - til at vurdere værdien af ejendommen, siger han.

Skat er i gang med at udvikle et omfattende it-baseret system, som skal bruges til at lave et skøn over danske boligers værdi.

Men især i landdistrikterne kniber det med at indsamle tilstrækkelig data om ejendommene. Derfor skal cirka 350.000 boliger vurderes manuelt.

/ritzau/