Egentlig var Mogens Lykketoft meget enig med Svend Auken. Alligevel valgte han ham fra i et usædvanligt opgør

I Berlingskes podcast »90 Mandater« husker socialdemokraten Mogens Lykketoft tilbage på et svært internt opgør i kampen om regeringsmagten.

Socialdemokratiets Ritt Bjerregaard, Svend Auken (im), Mogens Lykketoft (tv) og Poul Nyrup Rasmussen (th).; The top of the Socdial democrtas group in the Danish Folketing. Mogens Lyukketoft ( left), Svend Auken, Ritt Bjerregaard ( in the middle) and Poul Nyrup Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen

Der var kun ét punkt på den socialdemokratiske dagsorden.

Formandsposten.

Efter flere måneders interne stridigheder udfordrede Poul Nyrup Rasmussen sin partifælle og formand Svend Auken. Nu skulle medlemmerne stemme på én af de to mænd på en kongres i Vejle.

359 mod 187.

Poul Nyrup Rasmussen vandt. Han blev partiets nye formand.

Svend Auken havde ellers været vellidt i partiet, og have sikret Socialdemokratiet mange mandater ved folketingsvalget i 1990. Men aldrig have partiet opnået så godt et resultat uden at vinde regeringsmagten, og Svend Aukens partifæller begyndte at tvivle på hans evne til at levere en statsministerpost.

Det fortæller den mangeårige socialdemokrat Mogens Lykketoft i Berlingskes podcastserie »90 Mandater«.

Tilbage i 1992 stod Lykketoft midt i det hele og hjalp Nyrup til magten.

Oppgøret gjorde ondt, husker han.

»Det skabte en masse dårlig stemning, og det tog noget tid at komme over,« siger Mogens Lykketoft:

»Os, der var meget involverede i det, var bekymrede for, hvor dybe skel det ville efterlade, men vi mente, at det var nødvendigt,« siger han.

Det var nødvendigt for at få magten i Danmark.

På det tidspunkt kunne Socialdemokratiet hverken få støtte fra Centrum-Demokraterne eller Det Radikale Venstre. Partierne var tilknyttet den daværende statsminister Poul Schlüter (K) person, og så længe han havde magten, ville de ikke rykke sig.

Men så kom skandalen, der lovede godt for Socialdemokratiet:

Tamilsagen.

Det kom frem, at den siddende VK-regering havde begravet en række ansøgninger om familiesammenføring fra tamilske flygtninge, og det var sandsynligt, at Schlüter ville miste magten som resultat.

Selvom Socialdemokratiet kunne vinde meget på regeringens skandale, begyndte medlemmerne at miste deres tiltro til Svend Auken.

I det forløbne år kom det frem, at partiets gruppeformand Ritt Bjerregaard gennem gode forbindelser havde erhvervet sig en 173 kvadratmeter stor lejlighed på Vesterbro til kun 4.612 kroner om måneden. Under hende boede partifællen Kjeld Olesen til selvsamme pris.

Svend Auken fyrede Ritt Bjerregaard og mistede i samme ombæring støtte fra mange partifæller.

»Der opstod hurtigt en ret kaotisk ledelsessituation med Svend Auken alene,« siger Mogens Lykketoft:

»Det var ikke et forsøg på at udrense Svend Auken, vi havde allesammen et stærkt ønske om, at han stadigvæk var en del af det, der skulle drive Socialdemokratiet frem, men det var et spørgsmål om at positionere os sådan, at vi med stor sandsynlighed kunne komme tilbage i regeringen,« siger Mogens Lykketoft.

Poul Nyrup Rasmussen blev statsminister i 1993, en post han sad på i næsten ni år. Svend Auken var en succesfuld minister under Nyrups regering.

Hør meget mere om det usædvanlige formandsskifte i 90 Mandater - en politisk podcast fra Berlingske, der giver nyheder, analyser og historiske tilbageblik under valgkampen. Podcasten kan findes på iTunes, Spotify og 24syvs radio-app.