Efterretningstjenesten erkender sjusk

Kilderne var for få og for dårlige, da Forsvarets Efterretningstjeneste helt fejlagtigt konkluderede, at Irak havde masseødelæggelsesvåben, erkender tjenesten.

Tidligere ansat hos forsvarets efterretningstjeneste, Frank Grevil, fik en fængselsdom fordi han i 2004 lækkede en række hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til Berlingske Tidende. Nu indrømmer FET, at tjenesten sjuskede med sin vurdering af Iraks masseødelæggelsesvåben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Forsvarets Efterretningstjeneste indrømmer at have sjusket, da den forud for krigen i 2003 konkluderede, at Irak sandsynligvis havde masseødelæggelsesvåben. Det passede overhovedet ikke, viste det sig, da præsident Saddam Hussein var fjernet gennem en krig.

Kilderne for efterretningstjenesten var for få og for dårlige. De irakere, der gav oplysninger videre, var ikke til at stole på. Og deres oplysninger blev ikke modtaget kritisk nok, erkender efterretningstjenesten i et notat til forsvarsudvalget i Folketinget.

- Under Saddam Husseins regime i Irak var det svært at operere for vestlige efterretningstjenester, og kun få irakere kunne hverves som kilder. Det viste sig, at de enten var utroværdige, eller de havde leveret oplysninger om emner, som de ikke havde indsigt i eller adgang til, står der i notatet, som er skrevet den 30. oktober 2008.

Samtidig kritiserer efterretningstjenesten sig selv for at lade sig rive med af den tankegang, som prægede andre efterretningstjenester.

- Analysen af det spinkle kildegrundlag var ikke kritisk nok. De vestlige efterretningstjenester blev her fanget af "gruppetænkning" og "konventionel visdom" og formentlig også af Saddam Husseins bevidste vildledning, skriver efterretningstjenesten i notatet.

Det var en udbredt opfattelse blandt politikere, også i Danmark, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben som kemiske og biologiske kampstoffer. Det understregede statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sidste uge på et samråd i Folketinget. Et lille flertal med regeringspartierne Venstre og De Konservative og Dansk Folkeparti vedtog sammen at deltage i krigen. Men årsagen til krigen var ikke de frygtede våben, men at Saddam Hussein ikke samarbejdede med FN, fastholder statsministeren.

For at undgå fejlslutninger i fremtiden har Forsvarets Efterretningstjeneste styrket uddannelsen af analytikere. De skal være mere kritiske over for kilder og undgå fælder som "gruppetænkning" og "antagelse-på-antagelse" fejlslutninger, står der i notatet.

Forud for krigen skrev efterretningstjenesten, at "der foreligger ingen sikre oplysninger om, at Irak har operative masseødelæggelsesvåben. Det vurderes dog, at Irak er i besiddelse af biologiske og kemiske kampstoffer samt evnen til at fremføre disse".

/ritzau/