Efter Statsministeriets mørklægning: LA kræver mere åbenhed - hurtigt

Liberal Alliance er klar til at ændre offentlighedsloven, så snart justitsminister Søren Pape Poulsen (K) indkalder til forhandlinger. Men først skal loven evalueres, mener ministeren.

LA har været modstandere af den nye offentlighedslov siden begyndelsen - nu vil de ændre den som regeringsparti, fortæller politisk ordfører Christina Egelund (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Der er ikke ændret på Liberal Alliances holdning til offentlighedsloven. Den er fortsat »en skamplet på demokratiet«, som partileder Anders Samuelsen kaldte den i sin grundlovstale i 2013. Og det gælder, uanset om partiet sidder i regering eller ej: Loven bør ændres hurtigst muligt, fortæller politisk ordfører Christina Egelund (LA).

»Vores tilgang er uændret. Der foregår nogle meget store og vigtige diskussioner om demokrati, ytringsfrihed og liberale frihedsrettigheder i de her år - og det er med god grund. Da man strammede offentlighedsloven tilbage i den daværende SRSF-regerings tid, gik man for grundigt til værks. Der blev Danmark mere lukket - og det skal vi ikke være,« siger hun.

Berlingske kunne mandag beskrive, hvordan Statsministeriet har undtaget store dele af sagen om den nye politiskole i Vestdanmark fra aktindsigt. Størstedelen af dokumenterne er undtaget på baggrund af ministerbetjeningsreglen - paragraf 24 - der lige fra offentlighedslovens vedtagelse har været omstridt.

Det er også den paragraf, som Liberal Alliance først og fremmest vil have ændret.

»Det står i regeringsgrundlaget, at regeringen har som ambition, at der skal lempes lige præcis i den regel, som har ramt jer på Berlingske i sagen om politiskolen - nemlig reglen om ministerbetjening. Det er, fordi vi kan se, at det er den regel, som ministerierne meget hyppigt henviser til, når de giver afslag på aktindsigt,« siger Christina Egelund.

Men når I nu er gået så vidt som at kalde loven »en skamplet på demokratiet«, så skal I vel også have ændret det her, når I nu er i regering?

»Ja, det skal vi.«

Skal paragraf 24 helt væk?

»Jeg ved ikke, om den skal helt væk. Det ligger jo i loven, at hele offentlighedsloven skal evalueres i 2017. Det, som vi så har fået skrevet helt konkret ind i regeringsgrundlaget, er, at bestemmelsen om ministerbetjening skal lempes. Det kan sagtens være, at der også er andre bestemmelser, som vi også vil tage fat på - men ministerbetjeningsreglen skal som minimum lempes.«

Afventer ministeren

Men hvordan kan man lempe paragraf 24, uden at den fortsat bliver brugt på den måde, vi har set?

»Jeg vil ikke gå nærmere ind i, præcis hvordan vi vil gøre det. Det vigtige for os er, at resultatet bliver, at vi ikke oplever den samme grad af lukkethed, som jeres historie om politiskolen tydeligt dokumenterer. Man kan jo ikke vide - det kan man kun gætte på - hvilke andre sager, som medier eller borgere ikke har fået indsigt i de senere år, hvor den meget voldsomme grad af lukkethed har været praksis.«

Hvis vi har en skamplet på demokratiet, hvorfor skal den skamplet så ikke bare helt væk?

»Det skal den også. Den skamplet, som vi hele tiden har syntes, offentlighedsloven er - særligt på grund af ministerbetjeningsreglen - den skal lempes, så vi får en langt større grad af åbenhed. Men jeg vil ikke gå teknisk tættere på det her af hensyn til de forhandlinger, vi står foran.«

I henviser til evalueringen af offentlighedsloven, men I er vel allerede klar over, hvad I vil. Hvorfor går I ikke bare i gang med at forhandle nu?

»Det gør vi også. Det er Justitsministeren, der skal indkalde til forhandlinger, og min forventning er, at det sker ret hurtigt. Vi har gerne villet lave det her om, siden man indførte reglerne i 2013, så jo før, jo bedre. Men det er selvfølgelig også vigtigt, at vi gør det ordentligt den her gang, så vi rent faktisk får en offentlighedslov, som er et demokrati værdigt.«

Men kunne justitsministeren så ikke bare indkalde til forhandlinger nu?

»Vi er i hvert fald helt klar. Og det har vi været i nogle år,« fortæller Christina Egelund.

Pape: Evaluering først

Berlingske har spurgt justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til, hvornår han vil indkalde til forhandlinger om offentlighedsloven. Ministeren har ikke ønsket at stille op til interview, men henviser i en mail til, at loven først skal evalueres.

»Som partierne i Folketinget ved, er der vedtaget en proces for evalueringen af offentlighedsloven. Evalueringen bliver således gennemført her i foråret, og herefter skal der være politiske forhandlinger,« skriver han.

Som partileder for de Konservative har Søren Pape Poulsen også selv ytret sig kritisk om offentlighedsloven, efter hans parti ellers var med til at vedtage loven i 2013.

For et år siden mødtes han med daværende justitsminister Søren Pind (V) med kravet om et »opgør« med bl.a. paragraf 24 i loven. Og i juni kom han med et ultimatum til V-regeringen om at ændre loven senest ved grundlovsdag, 5. juni 2017. Berlingske har derfor spurgt ministeren, hvorfor han nu venter med at ændre paragraf 24, når han selv er modstander af den. Men dette har ministeren ikke svaret på i sin mail.