Efter sammenbrud i forhandlingerne: Formændene gør klar til konflikt

Formand for Dansk Sygeplejeråd og chefforhandler for regionerne Grete Christensen er klar til at melde konflikt ud. Kan parterne ikke mødes, vil konfliktvarslet blive meldt ud i løbet af denne uge. FOA har onsdag også meldt ud, at en konflikt er noget nær uundgåelig.

(ARKIV) Sophie Løhde taler med medierne efter OK18's første sættemøde mellem Centralorganisationernes Fællesudvalg og Moderniseringsstyrelsen i Finansministeriet tirsdag den 19 december 2017. 28. februar er fristen for ny statslig overenskomst. Fredag brød forhandlingerne sammen. Det skriver Ritzau, fredag den 23. februar 2018.. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Store dele af den offentlige sektor er i overhængende fare for at blive lammet.

Det har i flere uger stået klart, men står nu kun desto mere klart, efter flere fagforbund forbereder konfliktudmeldinger til arbejdsgiverne, som, de mener, er uvillige overfor at imødekomme rimelige krav om især lønstigninger til medlemmerne.

»Det er helt klart reallønsforbedringerne, som vi må konstatere, ikke er i overensstemmelse med vores forventninger til samfundet, som ellers påberåber sig at være i stor vækst,« siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejerråd og chefforhandler for de regionalt ansatte.

Tidligere på ugen brød forhandlingerne sammen, og tilbage har onsdag 28. februar stået som en vigtig deadline for at varsle om konflikt.

Det, oplyser Grete Christensen dog, er en misforståelse og fortæller, at arbejdsgiverne har indtil sidst på ugen til at imødekomme kravene.

»Der er ikke nogen fast dato. Vi forventer at være klar med konfliktvarslerne i løbet af denne uge,« siger hun og fortæller, at på trods af at være ukuelig optimist er både hun og sine medlemmer fuldt ud indstillet på en storkonflikt.

»Jeg er altid optimist, når jeg går ind i et nyt felt, og jeg tror på, at alle har interesse i, at man forliger parterne. Vi skal have en velfungerende offentlig sektor, og der er vilje fra arbejdsgivernes side til at undgå konflikten. Men når vi ikke dertil, så tager vi selvfølgelig konflikten,« siger Grete Christensen.

Foruden reallønsstigninger har andre og flere knaster sat forhandlingernes hjul i stå. Blandt andet har arbejdstidsaftalen for lærerne og retten til betalt spisepause været på listen over krav.

Sidstnævnte gik statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) imidlertid i rette med ved en spørgetime tirsdag, hvor han slog fast, at de statslige arbejdsgivere ikke er interesseret i at fjerne offentligt ansattes betalte frokostpauser.

I morgen er partnerne indkaldt til første møde i Forligsinstitutionen med forligsmand Mette Christensen. Forhandlingerne kan vare hele marts, men ønsker Mette Christensen at udskyde konflikten, kan det ske af to omgange af 14 dage. Er parterne ikke nået til enighed, vil konflikten begynde, og dele af den offentlige sektor vil lukke ned. I så fald vil det finde sted i begyndelsen af maj.

FOA's formand, Dennis Kristensen, meldte onsdag ud, at han er fuldt indstillet på en konflikt:

»Vi sender først strejkevarsel i næste uge. Dermed vil vores fælles udmelding for kommuner, regioner og statens område gå på, at en strejke kan træde i kraft 4. april, hvis ikke Forligsmanden udsætter den,« siger han til DR Nyheder.

For Grete Christensen grunder forberedelserne på en konflikt ikke kun i kroner og ører, men også i principper.

»De (DSR's medlemmer red.) er nået dertil, hvor de synes, at anerkendelsen fra arbejdsgiverne er stor nok. Derfor er det i orden, at vi sætter foden ned, og det er også i orden, at vi varsler strejke,« siger hun.