Efter pres fra LA: Løkke går efter flertalsregering

Venstres formand sigter efter en regering med alle borgerlige partier. Forhandlingerne begynder lørdag. Det er Liberal Alliance, der har presset Løkke til at gå efter firepartiregering.

Lars Løkke Rasmussen var på Amalienborg fredag, hvor dronningen har givet ham mandat til at danne en flertalsregering Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vil nu forsøge at danne en regering bestående af alle fire borgerlige partier.

Det fortalte han til tv-stationerne for lidt siden efter at have været til såkaldt dronningerunde på Amalienborg.

»Det mandat, jeg er givet, er et mandat til at danne en flertalsregering bestående af de fire partier. Og hvis ikke opgaven kan løftes inden for grænserne af det mandat, så er der en ny situation, og så skal der i givet fald være en ny dronningerunde,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han vil nu tage aftenen fri og indlede forhandlingerne i morgen på Christiansborg.

»Det er min vurdering, at det har været en hård valgkamp for alle involverede. Derfor tager sagen ingen skade af, at alle nu får mulighed for at få en aften og en nat med mulighed for at hvile ud, inden vi tager fat på arbejdet i morgen,« sagde han.

I løbet af eftermiddagen har alle Folketingets partier været forbi Dronningen for at aflevere deres anbefalinger til Dronningen.

Det er disse anbefalinger, som nu ligger til grund for de kommende dages forhandlinger mellem Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative

Det liberale pres

Det er på grund af Liberal Alliance, at Lars Løkke Rasmussen nu er tvunget til at forsøge at danne en flertalsregering bestående af alle de borgerlige partier.

Anders Samuelsen (LA) har nemlig indstillet til Dronningen, at »det overlades Venstres formand Lars Løkke Rasmussen at lede forhandlingerne om dannelsen af en borgerlig flertalsregering bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance«.

Det oplyser Hoffet i en pressemeddelelse.

Hverken Dansk Folkeparti eller de Konservative fremsatte krav om, hvilke partier der bør indgå i en borgerlig regering. Men Liberal Alliances betingelse binder altså Løkke til at prøve at få alle fire partier ombord i en ny regering.

Venstre-formanden sagde efter dronningerunden, at han vil påbegynde forhandlingerne i morgen på Christiansborg. Kuldsejler forhandlingerne, skal han forbi Dronningen igen og bede om en ny regentrunde og et nyt mandat, som han kan forhandle ud fra.

Det er set før, at partier har indstillet til Dronningen, at specifikke partier indgår i en ny regering. Dansk Folkeparti anbefalede f.eks. i 2001, at Anders Fogh dannede en regering bestående af Venstre og de Konservative.

I nyere tid er det imidlertid ifølge Politiko.dk's oplysninger ikke set før, at en mulig kommende statsminister er blevet pålagt at sammensætte et ministerhold og et regeringsgrundlag, der favner alle partier i den politiske blok.

De Konservative har forud for valget udtalt sig skeptisk i forhold til, om partiet ønsker at gå i regering efter valget.